Et grønt alternativ til fleskejula

Får du besøk av en vegetarianer på julaften? Det er ingen grunn til å servere bare poteter og saus.

Nøttestek

GRØNT: Nøttestek med vegisterkaker og surkål kan spises av både vegetarianere og veganere.

Foto: Privat

I jula skal vise spise oss stappmette på fet julemat som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Men det finnes et grønt alternativ.

Anette Berg og Hanna Melland mener det går helt fint å kutte ut kjøttet i jula.

– Det er ikke noe problem, sier Hanna.

De driver den vegetariske/veganske restauranten «Bare Grønt» i Fredrikstad, og mener det er lett å gjøre jula grønn, dersom man ønsker det.

For eksemplet kan man servere nøttestek og vegisterkaker på den store kvelden.

– Vegisterkaker er laget på blomkål, ris og litt havregryn. Og så er det det samme krydderet som er i medisterkaker, forteller Hanna, mens Anette anbefaler å prøve nøttesteken:

– Den inneholder masse nøtter, linser og forskjellige krydder. Den har mye smak, og så er den pakket inn i butterdeig. Den ser ut som en stek og er veldig god, sier hun.

Anette Berg og Hannah Melland fra restauranten Bare Grønt.

Anette Berg og Hanna Melland driver restauranten «Bare Grønt» sammen. De mener det ikke er noe problem å kutte ut kjøttet i jula.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

– Handler om interesse

Ifølge Norsk Vegetarforening er det omtrent 100.000 vegetarianere i Norge, og interessen øker. Samtidig blir en vegansk livsstil mer populært.

Raw gulrotkake fra Bare Grønt

SØTT: Selv om de fleste julekakene inneholder egg og melk, som veganere ikke kan spise, finnes det mye godt å servere, som raw gulrotkake.

Foto: Privat

Dermed øker også sannsynligheten for et besøk i jula av en som hverken spiser kjøtt, fisk eller andre dyreprodukter. Men det betyr ikke at man er nødt til å servere bare poteter med saus.

– Hvis man ønsker å finne ut av det er det ikke noe problem. Det handler om interesse. Ellers kan man bare spørre oss, sier Anette.

– Hvis du bare er én i familien som ikke spiser kjøtt kan det være vanskelig. Alt det andre tar lang tid å lage, så da er det fint at de kan komme ned til oss og kjøpe en vegetartallerken, veganertallerken eller en nøttestek og ta med seg hjem. Så slipper man å tenke på det i tillegg til alt det andre.

Les også: For noen er julemiddagen kjøttfri

Null problem med råvarer

Hannah innrømmer at hun skal ha ribbe på julaften, mens Anette skal ha full grønn jul.

– Jeg skal spise nøttestek og vegisterkaker med juletilbehør.

Hun sluttet å spise kjøtt i 2007.

Hanna Melland og Anette Berg med juletallerken

JULEKOS: Hanna Melland og Anette Berg med en vegansk juletallerken.

Foto: Privat

– Så jeg har funnet ut av vegetarisk og vegansk mat siden det. Jeg fikk først og fremst tips fra andre. Nå er det jo internett. Det bruker jeg hele tiden, googler alt som er.

– Det har skjedd at det bare har blitt poteter og saus, men ikke så mye. Det var kanskje mer av det før. Men jeg synes egentlig folk er flinke og er veldig bevisste rundt meg. Det viker som at vi alle blir mer grønne, sier Anette.

Frysedisken har den siste tiden stort sett vært fylt opp med ribbe, men det finnes likevel et godt utvalg for vegetarianere og veganer.

– Det er litt sånn at man må lage det selv. Frysedisken er ikke full av vegansk eller vegetarmat. Men råvarene er ikke noe problem. Da har vi nøtter, linser, belgfrukter, grønnsaker og frukt. Det er masse å ta av.

Les også: Nordmenn strømmer til kjøttfrie blogger