Hopp til innhold

– Nå må vi stenge Erlandsens conditori

I dag kom beskjeden eierne av Erlandsens Conditori i Halden fryktet. De får ikke støtten de har søkt om av kommunen.

Erlandsens Conditori

Medeier Malin Groth Pettersen holdt en kort appell utenfor Erlandsens Conditori i Halden i midten av mars.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

For to uker siden aksjonerte eierne og flere av kundene til Erlandsens Conditori og bakeri i Storgata i Halden.

De tre funksjonshemmede eierne av konditoriet, Malin Groth Pettersen, Kim Robin Johansen og Daniel Harbo trengte støtte av kommunen for å kunne holde dørene åpne. I dag fikk de et «nei» fra Halden kommune.

– De fikk i dag avslag på søknaden om personlig assistanse i konditoriet. Det betyr at man ikke klarer å drive der lenger, for de trenger litt støtte og veiledning i jobben sin. De klarer det ikke helt på egen hånd på grunn av funksjonsnedsettelsen sin, sier styreleder Jørn Nilsen i Dagtida AS til NRK.no.

– Temmelig utslåtte

Erlandsens Conditori

Mange mennesker møtte opp utenfor konditoriet for å vise sin støtte.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Frem til nå har de tre eierne selv lønnet en brukerstyrt personlig assistent (BPA), fordi de trenger en hjelpende hånd i sitt arbeid. Blant annet hjelper assistenten til med å måle opp riktig til bakverk, og gi igjen riktige summer i kassa.

Men bakeriet går med underskudd, og ble derfor nødt til å søke kommunen om støtte. De ønsket seg en ny assistent på deling med kommunen.

– Vi skal ha et ekstraordinært styremøte torsdag morgen. Vi har fått pengestøtte fra frivillige, slik at vi kan holde på i en uke til. Det er noen som har påtatt seg å dekke lønna til en veileder i en uke. Etter den uka er det slutt, da må vi stenge Erlandsen, sier Nilsen.

Hvordan tok eierne beskjeden?

– De ble temmelig utslåtte. Dette er veldig trist. Her har de prøvd å bygge opp noe, og holdt på i to år uten en krone i støtte, også får man beskjed om at man ikke får støtten man trenger for å fortsette. Det er rett og slett veldig trist.