Nekter for å ha deltatt i Gullborgen-kuppet

De fem tiltalte etter Gullborgen-innbruddet i Oslo erklærte seg ikke skyldige i å ha stått bak norgeshistoriens største gulltyveri da saken mot dem startet i Oslo tingrett mandag.

Politiets bilde inne i Gullborgens hvelv

Ifølge tiltalen var tyvene utstyrt med slegge, metallsaks, vinkelslipere og annet tungt verktøy og hadde også med seg sambandsutstyr da de brøt seg inn i hvelvet til gullsmeden. Arkivfoto.

Foto: Politiet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fem menn i alderen 25 til 40 år risikerer opptil 11 år i fengsel dersom de blir funnet skyldig i innbruddet i gullsmedbutikken Gullborgen i Oslo 14. februar i fjor .

Tre av dem er tiltalt for å ha deltatt under selve innbruddet, de to andre for medvirkning.

Alle de fem svarte nei på spørsmålet om de innrømmet straffskyld da rettssaken starten startet mot dem i Oslo tingrett mandag.

Med slegge, metallsaks og vinkelslipere

Ifølge tiltalen var tyvene utstyrt med slegge, metallsaks, vinkelslipere og annet tungt verktøy og hadde også med seg sambandsutstyr.

De forserte døra til en vaskekjeller i bygget og banet seg deretter vei inn i Gullborgens hvelv, hvor de hentet ut gull og diamanter for 38-40 millioner kroner. Utbyttet er fortsatt søkk borte.

Alle er tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte mafiaparagrafen. Påtalemyndigheten mener innbruddet ble utført av et organisert albansk nettverk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gullborgen-saken i retten

Forsvarsadvokatene Randulf Schumann Hansen, Kjetil Magnus Berg, Johnny Veum og Trygve Staff i retten mandag.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Tause tiltalte

I løpet av de neste fem ukene skal statsadvokat Trude Sparre forsøke å bevise at de fem tiltalt enten selv var med eller medvirket til brekket.

Det blir neppe enkelt, for det er ikke bare diamanter og gull det er mangel på i denne saken.

– Av de fem på tiltalebenken har to enda ikke forklart seg i det hele tatt. De tre andre har forklart seg noe, sier Sparre til NRK.

I begynnelsen var 13 personer siktet i saken, men i slutten av januar i år tok politiet kun ut tiltale mot fem av dem .

Kuppforsøk på Hamar

I tillegg til Gullborgen-tyveriet er de fem tiltalt for en rekke andre lovbrudd. De skal ha brutt seg inn og stjålet fra kiosker, dagligvarebutikker og klesforretninger.

De er også tiltalt for gullkupp-forsøket mot KA Rasmussen i Hamar for snart ett og et halvt år siden.

Hovedtiltalte, en 27 år gammel mann, nekter også straffskyld for dette.

Ifølge tiltalen var det den natten ligaen slo til, gull og platina verdt om lag 100 millioner kroner i velvet til K.A. Rasmussen, men en vekter oppdaget tyvene som rømte fra stedet før de rakk å bryte seg inn.

Erkjenner mindre forhold

De fem innrømmet flere av de mindre forholdene i den omfangsrike tiltalen, deriblant innbrudd i flere kiosker og butikker i blant annet Oslo, Haugesund, Rakkestad og Vennesla.

Enkelte av de tiltalte innrømmet helt og delvis også oppbevaring av tyvegods og narkotika, samt ulovlig opphold i landet.