Hopp til innhold

Innrømmer å ha forlatt Susanne hjelpeløs

Den tiltalte kvinnen erkjente straffskyld på to av fem punkter da rettssaken mot henne startet i dag. For snart to år siden ble 13 år gamle Susanne Auke påkjørt og slept under en bil i tre kilometer. Mirakuløst overlevde hun.

Aktor Monica Hanø og forsvarer Jan Kildahl

Rettssaken etter at 13 år gamle Susanne Auke ble påkjørt og slept under en bil i Slemmestad for snart to år siden, startet i dag. Her er aktor Monica Hanø og forsvarer Jan Kildahl i retten mandag.

Foto: Tonje Eide / NRK

Mandag morgen klokken 09 00 startet rettssaken. Det er et svært stort presseoppbud i saken, og NRK.no sin reporter i retten beskriver stemningen som spent.

Sjåføren av bilen er tiltalt for uaktsom kjøring, slik at Susanne ble alvorlig skadet. Kvinnen har tidligere forklart at hun merket at hun kjørte på noe, men at hun trodde det var en presenning.

– Hvordan den tiltalte kjørte før hun kjørte over Susanne Auke, blir avgjørende for om hun kjørte uaktsomt eller ikke. Det sier politiadvokat, Monica Hanø innledningsvis i dag.

Flere av de som skal vitne i retten i dag er trafikanter som var i Slemmestadveien den aktuelle dagen, 18.juni 2009, blant annet hun som kjørte bak den tiltalte, og også personen som kjørte foran lastebilen som først kjørte over Susanne Auke.

En som også skal vitne i dag er politibetjent Marita Beston, hun var en av de første på stedet etter ulykken.

Sa først ja, deretter nei

Sjåføren av bilen er tiltalt for uaktsom kjøring. I retten i dag erkjente kvinnen først straffskyld på dette punktet. Så ombestemte hun seg, og sa nei.

Kvinnen erkjente videre straffskyld i at hun hadde forlatt en person i hjelpeløs tilstand. I tillegg erkjente kvinnen straffskyld for å ikke ha varslet fort nok etter ulykken. Hun innrømmet ikke skyld etter Veitrafikklovens paragraf 31, om at enhver skal ferdes hensynsfullt så det ikke kan oppstå skade, og hun innrømmer ikke å ha brukt rusmidler etter ulykken.

– Trodde det var et hull i veien

Den tiltalte forklarte i retten at hun ventet besøk av søsteren sin fra Polen den dagen. Derfor ville hun hjem for å dusje og skifte.

Været var forferdelig den dagen , men jeg kjørte normalt uten å tenke noe spesielt. Jeg husker at jeg kjørte etter en trailer i Bødalen, der stanset jeg bak traileren. Jeg lurte på hvorfor vi stanset. Da så jeg en landrover som skulle kjøre. Litt etter litt begynte vi å kjøre igjen. Hengeren på lastebilen svingte litt rart. Så kjente jeg at min bil kjørte over noe. Jeg så i speilet for å sjekke om noe lå bak meg, jeg merket ingenting. Jeg trodde kanskje det var et større hull i veibanen, derfor fortsatte jeg å kjøre normalt, forklarte den tiltalte under sin vitneforklaring mandag.

Videre forklarte den tiltalte at hun svingte inn veien der hun bodde, og stoppet utenfor huset sitt.

– Jeg så en sko under bilen. Jeg fikk sjokk. Jeg begynte å skrike, og jeg fikk panikk, sa hun i retten.

– Han sa bare: Åh, herregud

Kvinnen forteller om dramatiske minutter etter at hun oppdaget Susanne Auke under bilen.

– Jeg ringte mannen min og ga han beskjed. Han forsto ikke hva jeg prøvde å fortelle. Han begynte å roe meg ned, jeg skrek og ba ham ringe politiet. Han sa til meg at jeg ikke skulle være sikker på at det var en person som lå under bilen, det kunne vært en utstillingsdokke eller noe klær. Han sa han kom hjem så fort som mulig. Jeg husker jeg lå på gulvet hjemme i leiligheten min, og mannen min svingte inn på parkeringsplassen. Jeg husker at da han nærmet seg huset sa han: Åh, herregud i telefonen, fortalte kvinnen.

Den tiltalte forklarte at mannen hennes deretter hoppet ut av bilen.

– Jeg hørte i telefonrøret at Susanne ba han om å hjelpe henne. så la han på telefonrøret med meg.

Svært spent

Ingen i Susanne Auke sin familie er til stede i retten i dag. Susanne Auke selv vil forklare seg i retten tirsdag.

Bistandsadvokat Håvard Bjørnstad sier at den nå 15 år gamle jenta er spent på rettssaken.

– Jeg tror hun gruer seg litt, sier han til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Susanne som ble påkjørt i Slemmestad

I morgen skal Susanne Auke fortelle sin versjon av hva som skjedde den fatale dagen.

Foto: Olsen, Johnny, Privat/Johnny Olsen / SCANPIX / SCANPIX

Mirakeljenta fra Røyken

Til sammen er 14 vitner innkalt, åtte av dem vil forklare seg i dag. Det er planlagt at rettssaken skal vare til onsdag, men retten skal ut på befaring på onsdag og dermed vil trolig rettssaken holde på til torsdag.

Historien om Susanne Auke, som ble påkjørt og slept fire kilometer under en bil, ble landskjent sommeren 2009. Jenta fikk alvorlige brannskader og lå i koma i fire uker etter ulykken.

Mirakeljenta fra Røyken var 13 år da ulykken skjedde. Hun ble påkjørt av lastebilen da hun var i ferd med å krysse en vei i Slemmestad. Deretter ble jenta sittende fast under en personbil og slept rundt tre kilometer. Hun ble påkjørt da hun syklet på vei hjem fra skolen.

Tidligere var det svært usikkert om Susanne Auke ville møte i rettssalen. I april ble det kjent at hun ville være tilstede.