Erkjenner å ha skadet toåring med avløpsrens

– Jeg burde ha skjønt hvor farlig dette var. Jeg har gått gjennom denne episoden en million ganger, sier den tiltalte 23-åringen i Oslo tingrett tirsdag. At hun var uforsiktig med en flaske med etsende væske har gitt en to år gammel jente livsvarige skader.

aktor og forsvarer

Aktor Kari Kirkhorn og forsvarer Sidra Sahar Bhatti i Oslo tingrett. Forsvareren mener det er uheldig at det har tatt over tre år før saken kom opp for retten, all den tid den tiltalte barnehageansatte har tilstått fra første stund.

Foto: Hanne Roald / NRK

– Jeg føler mye anger og selvbebreidelse, sier den tiltalte kvinnen i Oslo tingrett, før hun henvender seg til foreldrene til jenta som ble skadet, og sier:

– Jeg ber om unnskyldning for det jeg har utsatt dere for.

Da begynner faren å gråte.

Behandles i narkose hver tredje uke

Kvinnen, som jobbet i Oslo-barnehagen der ulykken skjedde, er tiltalt for, ved uaktsomhet, å ha påført jenta store skader i 2014.

– Tiltale trengte avløpsrens. Hun fyller litt avløpsrens i en drikkeflaske, men skrur ikke igjen korken på drikkeflasken og setter den heller ikke på et trygt sted, sier aktor Kari Kirkhorn i sitt innledningsforedrag.

Da jenta kom inn på badet, hadde tiltalte ryggen til. Toåringen fikk tak i flaska, og drakk av den.

– Jeg husker bare at jeg kjenner at hun tar tak i beinet mitt. Det som skjer etter det er som i en tåke. Jeg forsøker å gi henne litt vann, sier tiltalte.

Jenta fikk etseskader i spiserøret som er så alvorlige at hun må behandles i narkose hver tredje uke resten av livet. Årsaken er at det dannes arr som gjør at spiserøret tettes. Hun må legges i narkose for å utvide spiserøret.

– Hele hverdagen vår har blitt forandret

Bistandsadvokat og aktor

Bistandsadvokat Camilla Wiermyhr og aktor Kari Kirkhorn i Oslo tingrett.

Foto: Hanne Roald / NRK

Mens jentas mor forklarte seg for retten, gråt tiltalte.

– Det var skader fra munnen og ned i magesekken, og legene visste ikke hvordan det ville gå. Når etseprosessen er i gang er det lite legene kan gjøre, sier moren.

Hun forteller at datteren nå får mesteparten av næringen satt inn med sprøyte gjennom et hull i magen.

Det har blitt vanskelig for henne å spise. Ofte setter hun mat i halsen, og hun får panikk. Det kan bli så trangt i spiserøret at selv en liten brødsmule kan sette seg fast. Hele hverdagen vår har blitt forandret.

– Burde gått som en tilståelsessak

forsvarer Sidra Sahar Bhatti

Forsvarer Sidra Sahar Bhatti.

Foto: Hanne Roald

Tiltalte fortalte politiet rett etter hendelsen hva som hadde skjedd.

– Dette burde gått som en tilståelsessak og ikke en hovedforhandling nesten tre år etter hendelsen. Hun hørte ingenting før tiltalen ble klar i januar 2017, sier forsvarer Sidra Sahar Bhatti.

– Det er politiet og påtalemyndighetens ansvar at dette har tatt så lang tid, innrømmer aktor.

Barnehagen er ikke tiltalt i saken. 23-åringen studerer i dag i Sverige for å bli førskolelærer.

Familien har bedt om oppreisning på 500 000 kroner til barnet for grov uaktsom kroppsskade.