Hopp til innhold

Erik Omland trekker seg

Direktør i Vestre Viken helseforetak, trekker seg fra stillingen sin etter avsløringen om ventelistetriksing på sykehuset Asker og Bærum.

Pressekonferanse
Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Omland opplyste på en hastig innkalt pressekonferanse i Drammen torsdag ettermiddag at han har bedt styreleder Bente Holm Mejdell om å få fratre stillingen.

LES: Totalslaktes i egen rapport

LES: Mener sykehusledelsen bør gå

Omland ønsker med fratredelsen å bidra til og gjenopprette tilliten til Vestre Viken.

– Ut fra en totalvurdering har jeg kommet fram til at det er nødvendig at jeg som øverste leder i helseforetaket tar ansvar og fratrer min stilling for å gjenopprette tilliten til helseforetaket, sier Omland.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Erik Omland

Modig beslutning

Mejdell beklager at Erik Omland går av.

– Dette er en modig beslutning, som viser at Omland tar ansvar. Jeg er glad for at han på denne måten setter helseforetaket foran egen stilling og posisjon, sier hun.

Saken så første gang dagens lys da en kreftpasient i november i fjor klaget til sykehuset Asker og Bærum på manglende innkalling og oppfølging etter kreftbehandling.

Det kom etterhvert frem at flere kreftsyke pasienter kan ha dødd fordi sykehuset ikke behandlet dem tidsnok. Sykehuset satte da i gang intern gransking.

Artikkelen fortsetter under videoen

Bente Mejdell

Styremøte i ettermiddag

Helseforetaket skal ha styremøte klokka 16.00 torsdag.

Styret vil på møte seinere i ettermiddag oppnevne en fungerende administrerende direktør for helseforetaket.

Torsdag ble det kjent at saken er mer omfattende enn det sykehuset tidligere har opplyst, og Omland bekreftet overfor NRK at behandlingsdatoen er flyttet i over 1.000 journaler.

Herken Helsetilsynet eller politiet er ferdige med sine undersøkelser.

- Fornuftig å trekke seg

Tillitsvalgte for overlegene i Vestre Viken helseforetak, Tom Henri Hansen synes det er fornuftig av Omland å trekke seg.

– Sånn som situasjonen er nå tror jeg det er en riktig avgjørelse. Det er veldig viktig nå at man tar grep som gjør at det kan gjenopprettes tillit til Vestre Viken, og sånn denne prosessen har vært var dette den eneste riktige avgjørelsen.