Erik Jølberg saksøker partner-enke

Grunnleggeren av slangekonsernet Tess, Erik Jølberg, krever forkjøpsrett til aksjene etter sin avdøde forretningspartner Olav Gunnar Nygaard.

Tess-gründer Erik Jølberg
Foto: Akvariet i Bergen

Erik Jølberg og Olav Gunnar Nygaard eide 50 prosent av slangekonsernet hver. Nå har Jølberg saksøkt Nygaards enke Grethe Nygaard med påstand om forkjøpsrett til Nygaards aksjepost i serviceselskapet Tess i Drammen, skriver Teknisk Ukeblad.

Industrieventyr

Tess-konsernet ble grunnlagt i 1968 og hadde i 2014 mer enn 900 ansatte og en omsetning på 2,8 milliarder kroner. Tess er en norskeid og landsomfattende leverandør av tjenester og produkter til drift og vedlikehold. Kjerneproduktet er slanger og tilbehør til alle formål. Bedriften leverer til industrikunder både på land og offshore.

Follo tingrett

Etter at Olav Gunnar Nygaard døde i august 2014, krever Erik Jølberg å få kjøpt Nygaards aksjer i Tess Drammen slik det skal være hjemmel for i selskapets vedtekter.

I oktober i fjor gikk familien Nygaard ut med følgende pressemelding:

«Ved Olav Gunnar Nygaards bortgang videreføres hans eierskap ved hans etterlatte hustru Grethe Nygaard. Det etterstrebes kontinuitet i forvaltning av eierskapet og styringen av TESS-gruppen fra Nygaards side. Dette innebærer minimal usikkerhet for ansatte, kunder og samarbeidspartnere av TESS»,

26. august møtes Jølberg og Grethe Nygaard i Follo tingrett der skjønnsrettens skal behandle spørsmålet om mulig forkjøpsrett til aksjene i Tess.

Prisbelønnet gründer

Hverken Erik Jølberg eller familien Nygaard har villet kommentere saken, skriver Teknisk Ukeblad.

Tess

Hovedkontoret til Tess ligger i Drammen.

Tess beskrives i norsk næringsliv som et industrieventyr, og Erik Jølberg er en prisbelønnet gründer. Allerede i 1972 var han aktiv i oljemiljøet da Tess etablerte seg i Stavanger som slangeleverandør til oljeindustrien. Jølberg er primus motor for Norges største næringsklynge Subsea Valley. Han trives i rollen som mentor og læremester og deler gjerne kunnskap og erfaringer med andre. Han er ofte brukt som foredragsholder og gjesteforeleser ved BI, skriver nettsiden offshore.no. Artikkelen er illustrert med et bilde av Jølberg der han tar seg av plenklippingen utenfor selskapets kontor i Drammen når vaktmesteren er syk.