Hopp til innhold

Er dette Odin på Yven?

Kanskje har Jan Hermansen fra Sarpsborg selveste Odin som portvokter hjemme.

Odin på Yven
Foto: Espen Thorgersen / NRK

Da Jan Hermansen fra Yven i Sarpsborg skulle bygge hus for 30 år siden fant han drøssevis med ulikt formede steiner på tomten.

Han har alltid tenkt at steinene var noe utenom det vanlige, men at det kunne være skulpturer som ble laget for 1500 år siden ante han lite om.

– He-he. Nei, jeg tenkte først og fremst på at de ville ble fine som portstolper. Det var ikke i mine tanker at steinene var noe fra gammel tid, forteller Hermansen til NRK.

– Unik profil

Hobbyhistoriker Svein Erik Scheele har vært og kikket nærmere på portstolpene til Jan Hermansen. Scheele skulle egentlig undersøke en gammel vannkilde som også er på eiendommen, og oppdaget portstolpene ved en tilfeldighet.

HØR: Intervju med Svein Erik Scheele

Han mener at de kan knytte skulpturen opp i mot tidsperioden 500 år etter Kristus og at det kan dreie seg om en skulptur av den gamle guden Odin.

– Steinene er funnet midt i det som kalles Tune-komplekset. Her er det funnet flere historiske steinringer tidligere. Men så vidt jeg vet er denne unik, den har en fin tilhugget profil, sier Scheele.

Jan Hermansen som har steinene på sin tomt håper at Sarpsborg kommune kan dra nytte av steinene. Han vil gjerne at de skal brukes i forbindelse med 1000-årsjubileet til Sarpsborg.

Håper porten kan stå

– Det får være opp til kommunen å vurdere hva som skal skje videre med dem. Jeg legger portstolpene i deres hender, for å si det sånn, sier han.

Hermansen er fullstendig klar over at enden på sagaen kanskje blir at han mister de flotte portstolpene. Og han innrømmer at han håper de kan bli stående.

– Hvis steinene kan få en bedre plassering må de gjerne komme å hente dem, men jeg synes nå at de står fint der de står, humrer han.