Enormt behov for å oppgradere de videregående skolene

Både ved St. Olav i Sarpsborg og Frederik II i Fredrikstad har bygningsmasser forfalt. Rektor ved Frederik II vil ikke konkurrere med Sarpsborg.

Konstituert rektor på Frederik II Carsten Dyndale

Konstituert rektor på Frederik II Carsten Dyndale forteller at de har stort behov oppussing.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Her er klasserommene er for små. Vi putter for mange elever inn i hvert klasserom, sier konstituert rektor på Frederik II Carsten Dyndale.

Vannlekasje på Frederik II

Man kan se tegn etter vannlekkasjer.

Foto: Kathrine Brønn / NRK
Frederik II vgs

Frederik II vgs. trenger en oppgradering.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Han viser frem små klasserom som knapt har plass til elever, og pulter som er for små. Fra taket henger stikkontakter for at elevene skal kunne bruke PC-ene de er avhengige av. Dyndale mener at bygningen ikke er egnet for dagens skole.

– Møbleringen egner seg rett og sett ikke for eksamen på disse rommene. Det gjør heller ikke størrelsen på klasserommene. Vi blir nødt til å flytte eksamenene ut til de største rommene vi har, og det er idrettshallene. Det betyr at vi ikke kan ha idrettsfag i den perioden og må busse elever til andre steder som Østfoldhallen og Kongstenhallen.

Flere steder på skolen er det tegn etter lekkasje. Senest ved skolestart rant vannet inn på avdelingen på Frydenberg.

– Det er ingen tvil om at vi har levd med dette i mange år, og det betyr også at vi kan bli nødt til å leve med det i flere år til, sier Dyndale.

Skolebruksplanene viser at det er behov for opprusting og nybygg flere steder i fylket, men opplæringskomiteen i Østfold sier politikerne alt har lovet en ny skole i Sarpsborg sentrum.

Dyndale sier at han ikke ønsker å konkurrere med St. Olav.

– I prioriteringen som nå må gjøres skjønner jeg at Sarpsborg står høyt, for de har hatt samme problemer. Den såkalte gamle skolen er revet, og elever må kjøres til Greåker. Så de er i en prekær situasjon.

– Men spørsmålet er om man skal prioritere noen først, eller om man skal ta noen skoler samtidig, sier Dyndale.