Hopp til innhold

Enorme prisforskjeller på strøm i samme kommune

Eigil Skantz betaler opptil 100 ganger mer for strømmen enn de fleste andre i Drammen kommune. Nå krever han at politikerne rydder opp.

Strømpris, grense mellom Svelvik og Drammen.

På strømgrensen som skiller Drammen. Beboere i Svelvik har opptil 100 ganger høyere strømpris enn andre i samme kommune. – Urettferdig, mener Eigil Skantz. Eksempelet på bildet er gjennomsnittlige spotpriser fra 4. september i år. Kilde: Nordpool

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Jeg tror ikke folk i Svelvik er klar over hvor mye mer vi faktisk betaler for strøm. Det er blodig urimelig, forteller en oppgitt Eigil Skantz til NRK.

Han har sett seg lei på det han kaller forskjellsbehandling av kommunens innbyggere. Mens folk i Svelvik må betale dyrt for lys og varme, slipper resten av befolkningen i kommunen unna med langt lavere priser.

Eigil Skantz fra Svelvik må betale langt mer for strømmen enn andre innbyggere i Drammen.

Eigil Skantz fra Svelvik må betale langt mer for strømmen enn andre innbyggere i Drammen.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Forklaringen på den absurde situasjonen ligger i de ulike strømregionene. Svelvik ligger i sone NO2 – Sørvest-Norge. Resten av Drammen tilhører sone NO1 – Østlandet.

Disse sonene følger gamle fylkesgrenser, og før kommunesammenslåingen med Drammen, tilhørte Svelvik Vestfold.

Resultatet er altså at innbyggerne i den samme kommunen nå må forholde seg til store prisforskjeller på strøm.

Det er kun ved å sammenligne spotpriser at de prosentvise forskjellene blir så store. Når avgifter og nettleie er inkludert, er den reelle kostnaden ca. tre ganger så høy i Svelvik.

Ber politikere ta grep

– Vi har vår økonomi å ta hensyn til. Det er helt urimelig at vi som bor i Svelvik må betale så mye mer for strømmen, sier Eigil Skantz.

Han ber nå byens politikere om å ta grep.

– Det må være mulig for politikerne i Drammen å ta denne saken opp med departementet. Vi har startet en prosess og vil ikke gi oss, sier Skantz.

Utsikt mot billigere strøm. Knut Faret og Eigil Skantz ser over til den andre siden av Svelvikstrømmen, der strømmen er langt billigere.

Utsikt mot billigere strøm. Jon Faret og Eigil Skantz ser over til den andre siden av Svelvikstrømmen, der strømmen er langt billigere.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Han får støtte fra en annen svelviking, Jon Faret.

– Det er dypt urettferdig. Næringslivet i Svelvik lever med mye høyere strømpriser enn konkurrentene, sier Faret.

Også han mener det er på høy tid at politikerne gjør noe med situasjonen.

– Hvis man er i stand til å endre kommune- og fylkesgrenser med et pennestrøk, bør det være mulig å finne en ordning som gir innbyggerne den samme prisen for strøm.

Les også Strømprisen er nesten 50 ganger høyere i sør: – Vi får absolutt alle ulempene

Strømmaster

Ordfører: – Vil bruke utestemme

– Jeg synes dette er uforståelig, og jeg skjønner at de som bor i Svelvik roper høyt. Prisen bør være lik for alle i kommunen, sier ordfører i Drammen, Monica Myrvold Berg.

Monica Myrvold Berg

Ordfører i Drammen, Monica Myrvold Berg (Ap).

Foto: Raymond Dalen

Hun lover nå å sette problemet på dagsordenen.

– Jeg har allerede tatt kontakt med olje- og energiminister Terje Aasland. Dette er komplisert, og handler om det fysiske strømnettet. Jeg lover at jeg vil bruke utestemme. Dette opplever også jeg som blodig urettferdig, sier Myrvold Berg.

Tunhovdfjorden er breddfull etter ekstremværet.

Breddfulle vannmagasin fører til lave strømpriser på Østlandet. Dette er fra Tunhovdfjorden i Nore og Uvdal.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Statnett: – Jobber med løsninger

Ifølge Statnett er det de enorme nedbørsmengdene på Østlandet i august, som har ført til de store prisforskjellene.

– Det er stor vannføring i elvene og fulle vannmagasin, og kraftprodusentene må kjøre for fullt. Det fører til en ekstraordinær lav pris på Østlandet, forteller konserndirektør Peer Olav Østli i Statnett.

Peer Olav Østli

Peer Olav Østli, konserndirektør for systemdrift i Statnett.

Foto: Statnett

For region NO2, som Svelvik tilhører, er situasjonen en helt annen.

– På Sørlandet sparer kraftprodusentene vann til vinteren. Der følger de prisnivået til Sverige, Danmark og til dels kontinentet, sier Østli.

Ifølge konserndirektøren jobber Statnett nå med å finne løsninger som skal bidra til å utjevne prisforskjellene mellom regionene.

Vi jobber med tiltak som kan bedre overføringskapasiteten noe allerede neste år. Det viktigste er å bygge ut strømnettet og kapasiteten, men det vil ta lengre tid.