Enorm ressursbruk til frakt og pass

Hver dag er inntil 40 politifolk i tinghuset for å frakte og passe på kriminelle. Det betyr at det ikke blir nok politi til å patruljere gatene.

Håndjern
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det sier politimester i Oslo Anstein Gjengedal.

Leder i Oslo politiforening, Sigve Bolstad sier situasjonen er kritisk.

- 504 personer satt i januar i år i tinghuset. Det betyr at det er mest synlig politi i tinghuset, og vi tror at det ikke er der folk vil at politiet skal være, sier Bolstad.

- Et resultat av politiets satsning

Leder av Oslo Politiforening Sigve Bolstad

Sigve Bolstad

Foto: NRK

Han får stadig oftere tilbakemelding fra tillitsvalgte på politistasjonene om at situasjonen er kritisk. Flere oppgaver som å frakte kriminelle til tinghuset og færre folk til å utføre de, gjør at det blir mindre politi på gata.

Men dette handler om prioritering sier Politimester i Oslo Anstein Gjengedal.

- For det første er det et resultat av politiets satsning. Vi har satset på å avdekke alvorlig kriminalitet. Og det betyr at vi har flere tunge store saker gående i tingretten, sier Gjengedal.

Mindre normal patruljering

Anstein Gjengedal

Anstein Gjengedal

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Ifølge Gjengedal blir det hver dag brukt inntil 40 politifolk på tinghuset.

- Konsekvenser er at vi ikke får hatt de nødvendige patruljer ute til normal patruljering, og de får ikke gjort de etterforskningsoppdragene de ellers skulle gjort, sier han.

Vanligvis er det arrestforvarere som passer på kriminelle i tinghuset men på tyngre saker må tjenestemenn fra politiet gjøre jobben. Bolstad sier at det får store konsekvenser at ressurser som skulle vært på gata blir brukt på tinghuset.

- Senere til åstedet om vi kommer

- Konsekvensen er at politiet kommer senere til åstedet, om de i det hele tatt kommer. Muligheten for å forebygge blir lavere, og kvaliteten på politiarbeidet kan generelt bli svekket, sier Bolstad.

Men Gjengedal sier dette inngår i vanlig politiarbeid.

- Det å foreta fremstilling i tingretten av tunge kriminelle er en politioppgave, det må også foreningen forstå, sier Gjengedal.

Les også: Hverdagskrim taper