Hopp til innhold

Frivillige strømmer til strandryddedagen

Aldri før har så mange vist interesse for å rydde norske strender. Vi hadde ikke klart oss uten de frivillige, sier Monika Olsen i Ytre Hvaler nasjonalpark.

Forvalter av Ytre Hvaler nasjonalpark, Monika Olsen

SØPPEL: Forvalter av Ytre Hvaler nasjonalpark, Monika Olsen, er en av dem som rydder strendene. Men hun er helt avhengig av hjelp fra andre.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Lørdag 9. mai går den store nasjonale strandryddedagen av stabelen for femte året på rad.

Vi hadde ikke fått ryddet noe som helst hadde det ikke vært for de frivillige

Monika Olsen, nasjonalparkforvalter

– Det er så mange som er klar over problemet og vil gjøre noe med det. Det er jo en rekord av frivillige som vil bidra, og det er kjempeflott, sier Liv-Marit Hansen i Oslofjordens Friluftsråd.

Avhengige av frivillige

I fjor ble 320.000 meter med kystlinje ryddet og 12.000 var i sving. Så langt har 20.000 meldt seg, opplyser Hold Norge rent, som er ansvarlig for ryddedagen.

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe eller litt. Det er ikke tvil om at dette er et av de største problemene vi har i havet i dag. Det trengs mer ressurser, sier hun.

Lyst til å rydde? Her kan du melde deg på.

Torsdag kunne NRK fortelle at Akerøya på Hvaler er en av strendene som har mest plast i Europa.

Bare på ett år har søppelmengdene doblet seg på Hvaler. I fjor ble det funnet 11.319 søppelkomponenter på stranden, mens det i år er funnet 22.104.

– For lite ressurser

Monika Olsen er forvalter i Ytre Hvaler nasjonalpark og innrømmer at de trenger mye hjelp fra frivillige.

– Vi har for lite ressurser og har valgt å legge vekt på positive ting som å legge til rette for friluftsliv og skjøtte landskapet. Frivilligheten hjelper heldigvis til, slik at vi får fjernet søppel, forteller Olsen.

Hun forteller at de trenger all den hjelp de kan få fra velforeninger og hytteforeninger.

– De rydder og kontakter Skjærgårdstjenesten, som henter søppelet. Vi hadde ikke fått ryddet noe som helst hadde det ikke vært for de frivillige.

Hun forteller at regjeringen nå har satt i gang en ordning som skal gi penger til lag og foreninger som vil rydde søppel.

– Man innser jo hvor viktig frivilligheten er, så det kan bli kjærkomne midler til lag og foreninger, men offentlige kan ikke søke om de pengene.