Hopp til innhold

En solskinnshistorie fra Lillestrøm

Det er det eneste i sitt slag i Norge og et av Europas største. Ett år etter åpningen er solfangeranlegget på Lillestrøm en suksess. Nå har de ansatt sauer som sommervikarer.

Solvarmeanlegg

SOLVARME: På en dag med masse sol kan anlegget produsere 50 000 kilowatt timer med varme.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Frank Sagvik

Dagligleder i Akershus Energi Varme Frank Sagvik.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Solfangeranlegget på Lillestrøm har innfridd forventingene Akershus Energi hadde, da de åpnet det i mai 2011.

– Anlegget har fungert veldig godt. Det leverer det vi har forventet, og litt til. Så vi er veldig fornøyde, sier dagligleder Frank Sagvik i Akershus Energi Varme.

Etter bare ett års drift har anlegget, som har nærmere 13000 kvm solfangere, blitt en suksess for selskapet.

– Vi er fornøyd med det vi opplevde i fjor da vi produserte fire millioner kilowatttimer. Hittil i år har vi passert 2 millioner kilowatttimer, noe som er foran skjemaet. Det kan jo tyde på at det har vært mer sol i dette halvåret, sier Sagvik.

Forsyner hele Lillestrøm

Et solfangeranlegg lager varmt vann, men produserer ikke strøm. Anlegget består av en rekke kobberrør med vann, og når sola varmer opp vannet inne i rørene overføres varmen til en fjernvarmesentral.

– Vannet går inn på den ene siden, og ut på andre siden. Da er det ferdig oppvarmet, og vi kan sende det til byen. Da dekker vi hele Lillestrøm, Strømmen og Kjeller-området med fornybar energi, sier Sagvik.

Vannet som blir varmet opp av sola på dagen lagres på en tank slik at det kan spares. Tanken rommer 1, 2 millioner liter varmtvann og er 18 meter høy.

Det betyr at når beboere i Lillestrøm dusjer om morgenen, kan det være gårsdagens solskinn som har sørget for det varme vannet.

– På en god soldag så produserer vi nesten 50 000 kilowatt timer, bare på en dag.

For å gjøre det litt mer forståelig så tilsvarer det årsforbruket til oppvarming av fem eneboliger.

Saken fortsetter under bildet.

Varmtvannstanken

SPARER VARME: Tanken er 18 meter høy og rommer 1,2 millioner liter med vann.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Selv i Norge er det nok sol

Maren Esmark

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark.

Foto: Jo Straube / Naturvernforbundet

Men anlegget produserer mest om sommeren når sola er fremme. Om vinteren får anlegget drahjelp av skogflis, kloakk, deponigass og olje.

– Vi varmer vann selv om det er minusgrader. Det er sola vi er avhengig av, ikke temperaturen. Men sola klarer ikke å ta unna alt, sier Sagvik.

Naturvernforbundet er ikke uventet strålende fornøyd med suksessen til Akershus Energi. Nå håper de at flere vil følge etter.

– Dette er kjempespennende. Solfangerteknologien er ganske ny, og det at de får det til kommersielt er viktig for fremtiden, sier generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark.

– Vi ønsker jo at flere kommersielle aktører skal starte med dette. Men solfangere er også et godt alternativ for privatpersoner.

Gjennom prosjektet Oljefri oppfordrer nemlig naturvernforbundet folk til å bytte ut fossil oljefyring med blant annet solvarme.

– Selv i Norge så er det nok sol til å varme opp både varmtvannet og deler av huset, sier Esmark.

Sauer på sommerjobb

Det er likevel ikke bare varmen som er bærekraftig på Lillestrøm i sommer.

Denne uken ble nemlig årets sommervikarer sluppet løs, og det er en gjeng med sauer som har fått ansvar for at gresset ikke tar overhånd på anlegget.

– At vi satte opp et gjerde rundt solfangerne, gjorde området attraktivt for sauehold. Så nå slipper vi å holde gresset nede selv, sier dagligleder Frank Sagvik.

Se mer om de bææærekraftige sommervikarene i videoen under:

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Sauene har ansvar for å holde gresset trimmet hele sommeren.