Folk klaget på skarp lyd fra FM-radioen

LIER (NRK): I 60 år har sivilingeniør Tore Einar Øvensen (86) jobbet med utbygging av FM-nettet i NRK. Nå sikrer han DAB-dekningen. – Det er alltid reaksjoner når man går fra en teknologi til en annen, sier han.

Tore Øvensen

MANGFOLD: DAB-nettet er meget bra og sikrer radiolyttere mangfold mener Tore Einar Øvensen som har lang fartstid i NRK.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Da vi startet med forsøk på FM syntes publikum det var alt for skarp lyd. Det var ikke god lyd fordi de var vant til lange mellombølger hvor det ikke er diskant.

– Klaget folk på at lyden ble bedre?

– Ja. Det var uvant lyd. FM var revolusjonerende for da fikk vi overført hele spekteret som øret kan oppfatte. Dette var ikke tilfellet med lang og mellombølge, forklarer Tore Einar Øvensen engasjert.

Denne uka er han hjemme i leiligheten med sjøutsikt på Gullaug i Lier. Mye av tiden ellers befinner 86-åringen seg rundt omkring i landets kriker og kroker for å kvalitetssikre at det nye digitalradionettet fungerer som det skal.

– Det kan være en grend som ikke har god nok dekning eller at en viktig veistrekning bør ha sterkere signaler. Da må vi bestille flere sendere fra Norkring, sier han.

På laboratoriet

Øvensen har jobbet 60 år i NRK, og etter at han ble pensjonist for 19 år siden har han tatt på seg oppdrag når det er behov.

– Det startet i januar 1956 på noe som het laboratoriet.

Øvensen var nyutdannet sivilingeniør i svakstrøm fra NTH. Han husker godt da han begynte i NRK.

Tore Øvensen

Tore Øvensen reiser rundt for å kvalitetssikre DAB-dekningen.

Foto: Petter Hox / NRK

– Den gangen fikk man ikke kjøpt teknisk utstyr. NRK laget alt selv. Først ble det utviklet på laboratoriet. I det gamle radiohuset var det et eget verksted som produserte utstyret, forteller han.

Øvensen var med på etableringen av FM-nettet, men er ikke vemodig for at det blir lukket neste år.

– Det er på tide at også radioen får ta del i den nye fantastiske teknologien. TV har gått over for lenge siden uten særlig bråk. Både bilde og lyd er digitalisert og gir kjempekvalitet, sier han.

Større radiomangfold

– Nå kan vi heve kvaliteten på radio og også få et større mangfold i radiotilbudet. Det får vi ikke til på FM når det er én sender for hvert program. På DAB er det 15–20 programmer på én sender, sier han.

DAB-nettet i Norge er nå meget bra ifølge den kunnskapsrike veteranen.

– Vi har plusset på med mange sendere etter at vi nådde prosentdekningen på 99,5 som Stortinget vedtok. Det er veldig få nå som ikke kan motta DAB.

DAB-radioen har mottatt mye motstand. Øvensen tror dette vil gå over.

– Vi skal ha like fornøyde kunder som vi har hatt med FM i alle år.

– Hva tenker vi om DAB-radioen om 10 år?

– Da er det en selvfølge.

Tore Øvensen
Foto: Petter Hox / NRK