En person siktet internasjonalt for drap og drapsforsøk

Politiet etterlyst en mann nasjonalt og internasjonalt, etter at en person er drept og en annen alvorlig skadd i en voldsepisode på Etterstad. Den siktede mannen skal ha vært iført kvinneklær da drapet skjedde.

Etterforskere ved Etterstad

UNDERSØKER ÅSTEDET: Politifolk leter etter spor ved åstedet.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Det opplyser leder av seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Bakgrunnen er at to menn ble funnet hardt skadet i en trappeoppgang i en boligblokk på Etterstad øst i Oslo sent lørdag kveld.

– Stedet bærer preg av at de har blitt angrepet. Dette har skjedd ved bopæl, etter at de to har kommet hjem fra reise, sier Metlid på pressekonferansen søndag.

Begge de to mennene ble raskt fraktet til sykehus, der en av mennene senere ble erklært død. Den døde er ifølge Metlid en norsk mann, som bodde på adressen. Mannen er 40 år gammel.

Den andre personen ligger fortsatt alvorlig skadet på sykehus. Metlid sier tilstanden til vedkommende, en mann i 30-årene, lenge var ustabil. Tilstanden til mannen skal nå være stabil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gjerningsmannens forkledning etter drapet på Etterstad

Politiet mener gjerningsmannen var iført denne forkledningen da han angrep to personer på Etterstad.

Foto: Politiet / NRK

Relasjon mellom siktede og offer

Politiet meldte først at de to ble knivstukket. I en pressemelding sendt ut natt til søndag skriver de at det ikke er klart hva slags våpen som ble brukt i slagsmålet, men at ikke skal være snakk om skytevåpen.

– Det er tydelig at de har vært utsatt for vold, ved bruk av redskap. Vi ønsker ikke å si noe mer om redskapet, av hensyn til etterforskningen, sier Metlid på pressekonferansen søndag.

Ifølge Metlid skal den siktede tidligere ha hatt en relasjon til mannen som er skadet.

– Dette fremstår ikke som et angrep på et tilfeldig offer. Det er viktig informasjon, sier Metlid.

Pressekonferanse om drapet på Ettertstad

Leder av seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, holder pressekonferanse om drapet søndag formiddag.

Foto: Runar Jørstad Henriksen / NRK

Iført kvinneklær

Politiet gikk tidlig ut og fortalte at de mente én gjerningsmann stod bak angrepet på de to mennene. Gjerningsmannen er altså ikke pågrepet, til tross for målrettede søk gjennom natten.

På søndagens pressekonferanse gikk politiet også ut med navn og bildet av mannen, som skal ha vært iført kvinneklær da drapet og drapsforsøket skjedde.

Mannen var trolig kledd en lys parykk og en leopardmønstret jakke, i forbindelse med drapet. Dette er blitt funnet i terrenget ved Alnaelva, ifølge Metlid. Politiet vil derfor gjerne ha kontakt med folk som har sett en person med slike klær, enten før eller etter drapet.

Politiet ønsker tips fra alle som kan ha sett noen iført slike klær på Etterstad i det aktuelle tidsrommet. Politiet har avhørt flere vitner i saken.

– Opplysninger de har gitt til oss har gjort at vi har undersøkt flere adresser i Oslo. Men vi har ikke pågrepet noen ennå: Det jobbes hardt i kulissene, sier Tor Guldbransen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Drap på Etterstad

Drapet skjedde ved denne leiligheten i Etterstad i Oslo.

Parykk og kamuflasje

Det var politiets innsatsleder på stedet, Thor Langli, som først fortalte at gjerningsmannen løp fra stedet iført blant annet parykk.

– Vi vet at han hadde en form for kamuflasje da han løp herfra, med parykk og så videre. De beskrivelsene vi hadde innledningsvis, de passer ikke lenger. Men vi har noe å gå på nå, så vi har mange patruljer i søket, sa Langli til Dagbladet.

Politiet tror altså at den siktede, som er 47 år gammel og har italiensk statsborgerskap, dumpet klærne etter å ha løpt fra åstedet.

Etterforskere ved Etterstad

UNDERSØKER ÅSTEDET: Politifolk leter etter spor ved åstedet.

Foto: Sindre Løkstad / NRK