Elgen Elke døde av hjemlengsel

Elgen Elke døde etter en snau måned på naturparken Langedrag.

Elgen Elke
Foto: Paul Fekjær

Elgen ble rikskjendis etter at den tilbragte ni måneder som husgjest hos en familie i Trøgstad. 

Fredag morgen måtte den menneskekjære elgen gi tapt for lungebetennelsen.

Ifølge familien Elke bodde hos i Trøgstad, ble Elgen syk av hjemlengsel.

- Dette er veldig trist. Vi hadde et veldig sterkt forhold til den. Jeg har holdt på med dyr i 25 år, men jeg har aldri hatt et sånt forhold til et dyr. Den var så intelligent, og vi fikk en sånn god kontakt, sier tidligere matfar Håvard Rud.

Husvarm elg

I ni måneder var Elke fast husgjest hos Håvard Rud og Bente Andreassen i Trøgstad. Den kom til familien etter at ingen, selv ikke viltforvalteren, hadde hjerte til å skyte elgkalven da moren forlot den. 

Elke
Foto: Paul Fekjær

Men elgen tok etterhvert litt vel mye plass i bolighuset i Trøgstad. I forrige måned måtte derfor elgen flytte fra hjemmet i Trøgstad. Valget falt på Langedrag Naturpark.

 -  Vi visste at det var en risiko å flytte henne opp på Langedrag. Hun fant seg aldri til rette de oppe. Det var det ho ble syk av, sier Håvard Rud.

- Slo seg ikke til ro

De første dagene så den ut til å trives godt i naturparken, men etter en snau måned ble elgen syk.

Ifølge Tuva Thorson ved Langedrag Naturpark ble forandringen for stor for elgen.

- Ville dyr er spesielt sensible for forandringer. Den klarte aldri slå seg til ro her, og dermed blir immunforsvaret svekket. Elgen fikk lungebetennelse, og selv om vi ga den penicillin, så døde den, sier Tuva Thorson ved Langedrag naturpark. 

Elgen Elke
Foto: Paul Fekjær