Amerikanske barn lærer krigshistorie av dette

Vebjørn Sand, Aune Sand og Marianne Aulie satser på fem nye år i New York og torsdag er det nyåpning av Galleri Sand med tre nye krigsmalerier.

Corpses1

Wannsee-konferansen. Her gleder 15 nazister seg over at man har funnet en løsning på hva man skulle gjøre med jødene i 1942. Bildet er ett av tre ny bilder i serien Scener fra andre verdenskrig av Vebjørn Sand.

Foto: Galleri Sand

For fem år siden satset familien Sand og Marianne Aulie alt på galleridrømmen i New York. Etter flere suksessrike utstillinger, har de nylig besluttet å gi galleriet fem nye år.

Torsdag er det nyåpning av galleriet med tre helt nye malerier fra en av andre verdenskrigs mørkeste dager, Wannsee-konferansen 20. januar 1942.

Gode kritikker

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand presenterer tre nye bilder.

Foto: Kristine Nyborg, Nyborg, Kristine

Vebjørn Sand har bodd i New York i 12 år og har den siste tiden jobbet med maleriene Scener fra andre verdenskrig, der han går tett på episoder fra krigen og skildrer enkeltskjebners heroiske innsats mot nazismen.

Utstillingen fikk svært gode kritikker i flere amerikanske medier da den åpnet i høst og mange nordmenn har valfartet til galleriet for å se den mye omtalte utstillingen. Utstillingen skulle egentlig henge en kort periode, men på grunn av interessen har den blitt utvidet.

Blant dem som har funnet veien til galleriet, er det flere skoleklasser i New York.

Vebjørn Sand forteller at interessen for krigsmaleriene er så stor, at han nå jobber med å inngå samarbeid med flere skoler.

Bare denne uken har tre skoleklasser vært på besøk for høre kunstneren fortelle om andre verdenskrig og om scenene i maleriene.

– Jeg har helt siden barndommen vært interessert i andre verdenskrig og nå kan jeg smelte malingen sammen med en annen stor interesse. Jeg har brukt mye tid på research og mange unge i dag har ikke hørt om scenene i maleriene mine. På mange måter føler jeg at jeg har et ansvar med å videreformidle historien – det har vi alle sammen, forklarer han.

Utslette jødene

Wannsee-konferansen
Foto: Galleri Sand
Utryddelse
Foto: Galleri Sand

Nå har han malt tre nye malerier som heter Scener fra andre verdenskrig del to. Denne gang har han befattet seg med en av de mørkeste dagene i verdenshistorien, Wannsee-konferansen, der man ble enige om hvordan man skulle utslette jødene.

Femten ledende toppfunksjonærer fra departementsbyråkratiet og SS, ble enige om den organisatoriske gjennomføringen av beslutningen om å deportere og myrde jødene i Øst-Europa.

De nye maleriene har fått navene Corpses 1, Corpses 2 og Corpses 3. Sand har brukt "vakre" grep som en varm og deilig sommerkveld a la Skagen-malerne, for å få frem ondskapen der de femten feirer løsningen de har kommet frem til for jødene.

Det andre viser konferansen, mens det tredje viser utslettelsen. Felles for de tre maleriene er schæferen, en hund som i Jens Bjørneboes ånd symboliserer dyret i menneskene, forklarer Sand.

–Tar tid og krefter

Sand håper at han om et par år får muligheten til å stille ut bildene i Norge, og ser også at han har en større dragning mot Europa nå.

– Dette er giftemål som tar all tid og krefter når man står på for et slikt kulturtilbud. Det er både morsomt og inspirerende, men jeg føler at jeg vil ha mer og mer tid i Europa og i Norge. Etter så mange år i utlandet, ser jeg jo hvor knyttet jeg er til Norge.