Spiller teater til inntekt for TV-aksjonen

Siden skolestart i høst har de jobbet med sin teaterforestilling om temaet vann. I kveld står elever ved Drammen videregående skole på scenen for første gang.

Elever på Inspiro klare til forestilling

Elever ved Drammen videregående skole er premiereklare. Foran f.v. Mathilde Thorbjørnsen, Diana Budak, øverst f.v. Sofie Tybring Sande, Frida Tømta og Dainius Raulinaitis.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Årets tv-aksjon, som gikk av stabelen søndag, samlet inn rekordbeløpet 239 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp. Det er fortsatt ikke for sent å gi penger, og førsteklassingene ved Inspiro-linja på Drammen videregående skole bruker teater for å samle inn penger til aksjonen.

Inspiro-linjen er et tilbud på Drammen videregående skole som gir undervisning i programfag innenfor drama, medier og entreprenørskap.

Les også:

Engasjerte bøssebærere og givere

Teater gir vannhjelp

– Det blir morsommere å jobbe når vi vet at det går til noe, og at det kan hjelpe folk, sier Diana Budak (16), som går i førsteklasse på Inspiro.

Til sammen har førsteklassingene laget fire ulike teaterstykker på rundt 15 minutter hver. Alle stykkene handler om temaet under årets TV-aksjon, vann. Midlene fra TV-aksjonen skal gå til vannprosjekter i de åtte landene Sudan, Sør-Sudan, Etiopia, Somalia, Tanzania, Afghanistan, Pakistan og Haiti.

– Temaet for årets TV-aksjon er veldig spennende, og det lar seg dramatisere, sier Ingrid Lund som er lærer i teaterfag på Inspiro.

Ingrid Lund

Ingrid Lund er lærer i teaterfag ved Inspiro.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Det er ikke første gang Inspiro lager et prosjekt til inntekt for TV-aksjonen, forteller hun, og tanken er at elevene skal bli kastet ut i oppgaven, som er å lage en teaterforestilling.

Utfordrende

Selv om elevene synes det er spennende å lage teater om tilgang til vann, har det også bydd på utfordringer.

– Alle gruppene har sin egen historie der alle har en scene som innebærer å gå langt for å finne vann. Det var utfordrende ettersom scenen i seg selv ikke er så lang, men alle gruppene har kommet med kreative løsninger, sier Mathilde Thorbjørnsen (16).

Bruker mye tid

Elevene legger ikke skjul på at det har gått mye tid med i forberedelsene til forestillingen. Det har hendt at de har vært på skolen helt til klokka ni om kvelden.

– Det blir en god del ettermiddagsjobbing, sier Frida Tømta (16).

– Gjennom teater lærer vi å bli utadvendte, legger Sofie Tybring Sande til (16).

Arbeidet med teaterforestillingen er tverrfaglig og både norsk-, samfunnsfag- og geografitimer har gått til øving. Likevel mener teaterlærer Lund at forestillingen ikke har gått på bekostning av annen læring.

– Elevene lærer gjennom praktiske oppgaver, ikke bare gjennom "kjedelig" undervisning slik elevene selv ville sagt det, sier Lund.

1. klasse på Inspiro

Førsteklassinger på Inspiro.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Samler inn penger

Arrangementet med forestillingen "Vann forandrer ALT" arrangeres både onsdag 22. oktober og torsdag 23. oktober i gymsalen på Drammen videregående skole.

Det er inntektene fra torsdagens arrangement som vil gå til TV-aksjonen 2014, mens inntektene fra onsdag går til skolens eget Nairobi-prosjekt i Kenya. Elevene samler inn penger ved inngangen og salg av kaffe, kaker og lodd.

Forventninger

Elevene er spente på kveldens premiere.

– Jeg har bare sovet tre timer i natt, sier Dainius Raulinaitis (16).

Vann forandrer alt

Plakat til forestillingen på Drammen videregående skole.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Han og de andre på Inspiro mener at forestillingens tema er viktig og håper på stort billettsalg.

– Vi håper jo først og fremst at det vil komme mange folk å se på, sier Mathilde.