Elever demonstrerer mot ny fraværsgrense

Tusenvis av elever over hele landet streiker i dag mot den nye fraværsgrensen som trer i kraft til høsten.

Elever streiker mot fraværsregel ved rådhuset i Oslo

I STREIK: Over tusen elever fra videregående skoler i Oslo demonstrerte ved rådhuset i hovedstaden onsdag formiddag. Over hele landet er det varslet at 10 000 elever vil markere sin motstand mot den nye fraværsgrensen i dag.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Rahman Chaudhry, påtroppende politisk nestleder for Elevorganisasjonen

PÅTROPPENDE: Rahman Chaudhry er ny politisk nestleder for Elevorganisasjonen.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– Dette kommer ikke til å bli gyldig fravær, men det har tydeligvis ikke stoppet elevene som strømmer til for å vise sin misnøye, sier Rahman Chaudhry, påtroppende politisk nestleder for Elevorganisasjonen til NRK.

Sammen med over tusen andre elever fra videregående skoler i Oslo droppet han undervisningen onsdag formiddag og møtte opp ved rådhuset.

Regelen de demonstrerer mot er den nye fraværsgrensen, som gjør at elever med mer enn ti prosent udokumentert fravær ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter i det aktuelle faget.

Tusenvis av elever over hele landet streiker i dag mot den nye fraværsgrensen som trer i kraft til høsten.

SE VIDEO: Elever har streiket over hele landet. På Torgallmenningen i Bergen møtte svært mange opp for å vise sin misnøye.

10 000 elever i streik

Elevorganisasjonen varsler at rundt 10 000 elever vil delta på markeringer flere steder i landet.

Blant annet i Bergen skal elever demonstrere på Torgallmenningen klokken 12.00.

– Det er kjekt å se at saken har engasjert elever over hele landet, sier Anna Sofie Ekeland Valvatne i Hordaland Sosialistiske Ungdom.

Hun var blant dem som tok initiativ til streiken.

– Vi streiker mot fraværsgrensen i dag for å vise kunnskapsministeren og alle andre hvordan klasserommene kommer til å se ut til høsten, dersom denne fraværsgrensen innføres, sier Chaudhry.

Skal forhindre skulk

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier regelen innføres for å forhindre skulk og motivere til jevn innsats. Han mener det er uklokt av Elevorganisasjonen å oppfordre elever til å streike, og dermed gå glipp av undervisning.

– Det er valgfritt å begynne på videregående skole, men når man har valgt å gå på videregående skole er det ikke valgfritt om man møter opp til undervisningen, sa han til Aftenposten i fjor.

Elevorganisasjonen på sin side, mener den nye regelen vil virke mot sin hensikt.

– Kanskje har du en udiagnosert psykisk lidelse eller kanskje har det vært en ulykke i familien din. Dette kan du ikke få dokumentert med en attest, sier Chaudhry.

Han mener dagens ordning åpner for at lærere kan samarbeide med elever som av ulike grunner har høyt udokumentert fravær, slik at de likevel kommer seg gjennom undervisningsopplegget og består.

Får fravær under streiken

Flere skoler har varslet at de kommer til å registrere fravær på elevene som uteblir fra undervisningen, melder VG.

I Oslo har også ungdomsskoleelever ved Marienlyst skole streiket.

I en SMS til foreldre skriver ledelsen at de har høyt elevfravær i dag:

«Muligens skyldes dette at Elevorganisasjonen har oppfordret alle elever til å delta i streik mot ny fraværsgrense i vgs. Elever som ikke har møtt på skolen, får fravær etter vanlige regler. Den enkelte foresatte må ta opp ev. fravær med sitt barn».

Elever streiker mot ny fraværsregel ved rådhuset i Oslo

FÅR FRAVÆR: Elever som dropper undervisningen for å være med på markeringen mot den nye fraværsregelen vil ved flere skoler bli registrert med fravær i dag.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK