Elevene skal spille fotball og lære rørlegging samtidig

Trene fotball samtidig som du lærer å legge rør, eller veksle mellom å gå på jobb og skole? Yrkesfagelever på videregående skoler i Oslo skal få lov til å skreddersy sine egne utdanninger. Det skal gjøre yrkesfag mer attraktivt.

Klasserom Kuben videregående skole

I KLASSEROMMET: Ved Kuben videregående skole har noen elever allerede fått muligheten til å tilpasse sitt utdanningsløp etter egne ønsker.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Tirsdag legger byrådet fram en yrkesfagsmelding der de blant annet åpner for at elevene skal kunne kombinere for eksempel yrkesfag med idrettsfag.

– Dagens yrkesfag har for stramme løp og for lite fleksibilitet. De møter ikke Oslo-ungdommens ønske om mer variasjon og bredde i utdanningen sin, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Nikoline Skjelbred Cathrine Helmen Svendsen

Nikoline Skjelbred får både fagbrev og studiekompetanse når hun fullfører skolegangen på Kuben videregående skole.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Ved Kuben videregående skole har noen elever allerede fått muligheten til å tilpasse sitt utdanningsløp etter egne ønsker. Nikoline Skjelbred går i en klasse der elevene både får fagbrev som helsefagarbeidere og studiekompetanse etter endt skole.

– Da har jeg mye større muligheter når jeg er ferdig på videregående. Jeg kan starte å jobbe med en gang som helsefagarbeider, og jeg kan studere videre, forteller Skjelbred.

Også elevene på byggfag ved Kuben har hatt muligheten til å mikse og matche sin egen utdanning.

– Jeg tror det er sikrere for meg etter videregående å ha både fagbrev og nok studiekompetanse til å kunne komme inn på høyere utdanning, forklarer Thomas Nome Garnes.

Bruker kanskje ikke fagbrevet

Thomas Nome Garnes

Thomas Nome Garnes får fagbrev etter videregående opplæring, men vil likevel studere mer etterpå.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Selv om det er flere fagarbeidere byrådet vil ha, så er begge elevene sikre på at det er studiekompetansen, og ikke fagbrevet, de kommer til å bruke i fremtiden.

– Hvis jeg får gode nok karakterer tenker jeg å søke meg inn på NTNU i Trondheim og utdanne meg som byggingeniør, sier Garnes.

Skjelbred har heller ingen planer om å nøye seg med fagbrevet.

– Jeg tror jeg kommer til å ta et friår og arbeide som helsefagarbeider først, men jeg er egentlig innstilt på å studere videre. Jeg har veldig lyst til å bli jordmor, forteller hun.

Må overbevise ungdommen

Tone Tellevik Dahl på Oslo Rådhus

Byråd Tone Tellevik Dahl håper tiltakene vil gjøre yrkesfag mer attraktivt.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Andelen ungdommer i Oslo som søker seg til yrkesfag på videregående skole, har de siste ti årene sunket fra en av tre til en av fem. Samtidig dropper over 40 prosent av yrkesfagelevene ut av skolen.

Ved utdanningene teknikk og industriell produksjon og service og samferdsel er det nesten 70 prosent som faller fra. I bygg- og anleggsteknikk og restaurant- og matfag er det 60 prosent som gjør det samme. Byrådet håper den nye strategien skal snu utviklingen.

– Målet er å øke søkingen til yrkesfag. Samfunnet har et skrikende behov for fagarbeidere og hvis vi ikke klarer å vise ungdommen at yrkesfag er en fantastisk mulighet, så taper hele samfunnet, sier byråd Tellevik Dahl.