Hopp til innhold

Elendig skjenkekontroll

Halvparten av de kontrollerte butikkene i Oslo og Akershus selger alkohol til mindreårige.

Juvente på skjenkekontroll
Foto: Gard Brox Jensen / NRK

30 av 60 butikker som ungdomsorganisasjonen Juvente kontrollerte i Oslo og Akershus solgte øl til ungdom i alderen 13 til 16 år.

Butikkene som ble kontrollert ligger i Ås, Vestby, Lørenskog og Skedsmo samt Oslo.

Triste tall

Juvente mener dette viser at den kommunale kontrollen er altfor dårlig.

- Det er jo triste tall. Det virker som butikker i Oslo og Akershus ikke bryr seg når halvparten av 60 kontrollerte butikker faktisk selger alkohol til mindreårige, sier Hedda Bekken Lindberg, som er leder i Juvente Oslo, Akershus og Østfold

Krever handling

Palle med øl
Foto: Juvente

Juvente mener det er altfor få butikker som blir tatt for alkoholsalg til mindreårige.

Nå etterlyser organisasjonen flere kommunale kontroller og strengere straff for butikker som bryter alkoholloven.

-Vi mener det må bli strengere. Det fungerer ikke slik det er idag. Politikerne snakker mye om å redusere ungdomsfylla. Det er på tide å ta konkret grep som faktisk vil ha virkning, sier kretslederen i Juvente.

- Inndra bevillingen

- Butikker som selger alkohol til mindreårige, bør få inndratt salgsbevillingen i minst tre uker. Hvis det da skjer igjen, mener vi at salgsbevillingen må indras i tre måneder, sier leder Hedda Bekken Lindberg i Juvente Oslo, Akershus og Østfold.

I Norge er det 18-årsgrense på alle drikkevarer med opp til 22 volumprosent alkohol. Det er forbudt å selge alkohol til mindreårige, men det er ikke forbudt for mindreårige å kjøpe.