Eldre ransofre forklarte seg i retten

I perioden mellom januar og oktober i fjor ble 10 eldre i Oslo og Asker utsatt for svært grove ran. I dag starte rettsaken mot to personer i 30-årene som er tiltalt i saken.

rettsal

OSLO TINGRETT: Både mannen og kvinne erkjenner delvis straffskyld for å ha ranet flere eldre i Oslo i løpet av 2015.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Jeg havnet i basketak med ham da jeg ikke fikk forlate kjøkkenet og falt i gulvet, forklarte en av de fornærmede, en 94 år gammel mann, i Oslo tingrett mandag.

Erik Dammen Stoltz

Erik Dammen Stoltz, forsvarer til den 31 år gamle mannen.

Foto: Rushda Syed / NRK

Han er en av de ti eldre som mellom januar og oktober i fjor ble ranet i Oslo og Asker. Ifølge tiltalen ble 94-åringen fratatt rundt 70 000 kroner.

– Pengene skulle jeg sette i banken den mandagen, men det rakk jeg ikke, sa han.

To personer i 30-årene, en mann og en kvinne, er tiltalt i saken. I retten innrømmet de å stå bak flere av ranene.

– Min klient har erkjent delvis straffskyld for en rekke av tiltalepostene og står ved sitt ansvar for det, sier mannens forsvarer Erik Dammen Stoltz.

Observerte eldre på kjøpesentre

De to skal ved flere anledninger ha oppsøkt de eldre etter å ha observert dem ved et kjøpesenter i nærheten av der ofrene bodde.

Politiadvokat Stian Thommasen

Politiadvokat Stian Thommesen

Foto: Rushda Syed / NRK

– Jeg hadde vært og handlet med trillebag og begynte å gå hjemover mot høyblokkene på Tveita. Da kom det et ektepar som stoppet meg. De spurte om jeg trengte hjelp, forklarte 94-åringen.

Politiadvokat Stian Thommesen mener ranene var planlagt, og at de tiltalte har søkt etter eldre ved deres hjem. De skal ha brukt ulike forklaringer for å komme seg inn, som at de trenger å låne papir og penn eller at de skulle sjekke ting i boligen.

– Vi ser svært alvorlig på denne saken. Våre eldre er svært hjelpsomme, og stiller opp når de blir spurt om det. Det er det som blir utnyttet i disse situasjonene, sier Thommesen.

Måtte forlate salen

Ofrenes bistandsadvokat, Anne-Kristine Bohinen, ba retten om at de tiltalte skulle forlate rettsalen når de fornærmede skulle forklare seg.

Bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen

Anne-Kristine Bohinen, Bistandsadvokat for de eldre ofrene.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Jeg må forholde meg til mine klienter som ikke orker å møte de tiltalte. De vil ikke klare å avgi sin forklaring med tiltalte til stede. De har angst for å bli kjent igjen, de er redd for å bli syke, sa hun i retten.

Begge de tiltalte ble sendt ut, men den tiltalte 31-åringen ønsket egentlig ikke å forlate salen.

Grunnen var at jeg ville beklage til dem offentlig, forklarte han.

Videre sa 31-åringen at han var del av en gruppe som hadde til å hensikt å stjele fra eldre, men at de ikke skulle banke opp forsvarsløse gamle mennesker.

Det er satt av seks dager til rettssaken.