Hopp til innhold

Kirken vil ha slutt på ekstrembryllup

Kirken ønsker å begrense at nordmenn gifter seg på kreative steder, som i en fallskjerm eller telefonkiosk.

Bryllup i branntårn

Glenn André Lie og Beate-Kristin Østby Lie giftet seg ved Nord-Europas eneste bemannede branntårn på Linnekleppen i Rakkestad.

Foto: Sebastian Nordli

Datoen er lørdag 14. mai, klokken nærmer seg 12.45. Glenn André Lie og Beate-Kristin Østby Lie har nettopp blitt erklært mann og kone, under Nord-Europas eneste bemannede branntårn på Linnekleppen i Rakkestad - 350 meter over havet.

De bestemte seg for å gifte seg i juli i fjor sommer. For dem var det naturlig at vielsen foregikk i en skog i Østfold, noen kilometer fra nærmeste allfarvei.

– Vi har vært i mange forskjellige kirkebryllup, og syntes ikke at det var det mest spennende. Derimot har vi et spesielt forhold til Linnekleppen, begge to har vokst opp i bygda, og jeg jakter der. Så når vi skulle finne et sted å gifte oss utenfor kirken, så var det et naturlig valg, sier han.

Se bilder fra bryllupet på Linnekleppen her!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Helga Haugland Byfuglien

Biskop i Borg, Helga Haugland Byfuglien ønsker å begrense ekstremtilfellene av vigsler på kreative steder.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Kirken er bekymret

Glenn André og Beate-Kristin er ikke alene. Statskirkelige vigsler har gått kraftig ned siden slutten av 90-tallet. Samtidig har vigsler i tros- og livssynssamfunn utenfor den norske kirke, i utlandet og borgerlige vigsler eksplodert.

Les også:

Det bekymrer mange innenfor kirken, men mest bekymret er kirken over ekstrem-bryllupene som sprer om seg.

– Det er ikke tvil om at en del av disse ekstremtilfellene, der vielsen blir mer som et stunt, er noe vi ønsker å begrense. Det ikke er så lett å forstå hvorfor noen gifter seg i en fallskjerm eller telefonkiosk, og det er enda vanskeligere å forstå hvordan en skal kunne ivareta høytiden og verdigheten rundt seremonien, sier biskop i Borg og påtroppende fast preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.

– Selve «happeningen» blir på en måte hovedpoenget med å gifte seg. Vielser bør i det minste være avgrenset til forutsigbare steder, sier hun.

Firkantet og gammeldags

Forfatter og tidligere sokneprest i Vålerenga kirke, Einar Gelius, er ikke enig. Gelius har selv viet folk i blant annet en telefonkiosk, ei lakseelv, og på Bislett stadion. Han mener at kirken er gammeldags.

– Vi bruker det samme ritualet som i kirka og vi kan lage en verdig ramme rundt seremonien også utenfor kirkerommet. I dag er det kirkelige regelverket på området alt for firkantet og strengt.

Les også:

Gelius mener at den norske kirken heller bør spørre seg selv om hvorfor stadig færre ønsker å vie seg i kirken, og hvorfor så mange velger alternative steder.

– Det har vært en dramatisk nedgang i antall kirkelige vielser de siste ti årene. Jeg tror at én av grunnene til det, er kirkens avvisende holdning til folks ønsker i forbindelse med vielsen. Det bør være opp til den enkelte prest å avgjøre om de vil godkjenne vigselstedet eller ikke. Jeg synes at det er helt ok at folk ønsker å gifte seg utenfor kirkerommet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Einar Gelius

Tidligere sokneprest i Vålerenga kirke, Einar Gelius har tidligere viet et par i en telefonkiosk, og synes at kirkens regler er for firkantet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Delte meninger

Biskop, Helga Haugland Byfuglien hevder at temaet om vigselsteder stadig dukker opp i den norske kirke.

– Dette er det delte meninger om innad i kirken. Noen mener at kirken bør svare på det folk ønsker, i større grad en det som ligger i ordningen sånn som vi har det i dag.

– Dette er en samtale som vi hele tiden har, og det er viktig å forholde seg til søknader til steder som kan bli godkjent.

Les: Slik har de kongelige giftet seg

Se flere ekstreme bryllup hos BBC her!

Trenger ikke Stordalen-bryllup

Åsa Rytter Evensen

Samlivsekspert, Åsa Rytter Evensen tror ikke at man blir lykkeligere av å gifte seg i en telefonkiosk.

Foto: Terje Christiansen / NRK

Samlivsekspert, Åsa Rytter Evensen mener at folk må få lov til å bestemme selv, men mener personlig at det kan gå for langt i valg av utradisjonelle steder.

– De vil vel vise at de er originale og ikke følger i alle andres fotspor. Det må de jo få lov til, men jeg synes at det kan bli litt mye av det gode noen ganger. Det vil jeg også tro at mange foreldrene synes.

– Bryllup er en veldig alvorlig ting. Vi snakker om en seremoni der man binder seg til hverandre for lang tid fremover, det er ikke småtterier.

Blir man lykkeligere ved å gifte seg utradisjonelt?

– Nei, det tror jeg ikke. Hvis man gifter seg i en telefonkiosk, tror jeg tvert imot at man i ettertid kan tenke «søren, at vi ikke gjorde litt mer ut av det». Vielse i en telefonkiosk må vel være toppen av minimalistisk bryllup.

Og et billig alternativ hvis man har dårlig råd?

– Bryllup kan godt feires på en verdig måte, uten at det trenger å bli enormt kostbart. Det er jo ikke nødvendig å gjøre det like stort og dyrt som Petter Stordalen.

Les: Stordalen gifter seg i luksus

Ville sagt nei til telefonkiosk

Tale Pleym

Tale Pleym fra Human-Etisk Forbund mener at bryllup i friluft kan være like bra som i kirken.

Foto: Stein Thoresen

Human-Etisk Forbund fikk rett til å autorisere egne vigslere da ekteskapsloven i Norge ble endret i 2004.

I løpet av disse årene har det vært en jevn økning i antall humanistiske vigsler.

Vigselrådgiver i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym har ingenting imot vielser i friluft, så lenge de bidrar til å skape en fin stemning rundt høytiden.

– Det vi er opptatt av er at seremoniene skal være verdige og høytidelige, det er noe av det viktigste i retningslinjene våre. Vi ville sagt nei til for eksempel en telefonkiosk, fordi det tar fokuset bort fra paret og selve ekteskapsinngåelsen.

Les også:

Hun mener at et utendørs bryllup kan være vel så bra som en vielse i et kirkerom.

– Det er absolutt mulig å gjøre det verdig. Det er nok enda mer fantastisk og høytidelig hvis man gjør det på et nydelig sted utendørs, i rolige omgivelser med sjøen eller et fjell i bakgrunnen. Hvis man er omgitt av trær og fuglelyder, så skaper det en veldig idyllisk, stemning, sier Pleym og legger til:

– Hos oss er det paret og vigsleren som til syvede og sist godkjenner seremonistedet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ble tatt godt imot

Brudeparet fra Linnekleppen er glade for at de valgte den vakre Østfold-naturen som ramme for bryllupet.

– Hva som er et verdig bryllup er jo veldig subjektivt. Det blir litt mer spesielt når man gjør det på denne måten. Vi har valgt det selv og kommer nok ikke til å angre, sier Glenn André og får støtte fra kona.

– Det blir noe som er vårt eget og noe vi gjør sammen, som ikke alle andre har gjort. Det kan godt hende at vi kommer til å huske dette bedre enn om vi hadde giftet oss i kirken.

Hvordan reagerte familien?

– De synes at det virket spennende, i hvert fall på min side, sier han.

– Det ble godt tatt imot på min side også, forsikrer Beate-Kristin raskt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.