Ekstrem pollenspredning på Østlandet

Pollen fra bjørk vil by på problemer på Øst-, Sør- og Vestlandet i dagene fremover. Kan bli merkbart for folk også uten allergi.

Rakle med bjørkepollen

Det er pollen fra bjørka som sprer seg i mai, mens gresspollen først kommer i starten av juni.

Foto: NRK

– Vi regner med å få ekstrem spredning av bjørkepollen på Østlandet, mens Sørlandet, Rogaland og Hordaland får kraftig spredning.

Det forteller pollenanalytiker Hallvard Ramfjord ved pollenvarslingen til Astma- og Allergiforbundet. Pollenvarselet for i dag viser ekstrem spredning på Østlandet, mens Sørlandet har kraftig spredning.

Først tirsdag blir det kraftig spredning i Rogaland og Hordaland. Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag får moderat spredning, mens Indre Østlandet får beskjeden spredning.

– Vil vare i et par dager

Ifølge forbundet lider omtrent en million nordmenn av pollenallergi. Det er oftest personer mellom fem og 40 år som blir rammet.

Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord, NTNU

Hallvard Ramfjord i pollenvarslingen forteller at de neste dagene vil være ekstra ille for personer på Østlandet som sliter med bjørkepollen.

Foto: Per Harald Olsen, NTNU

Ramfjord forteller at den kraftige temperaturøkningen har sørget for at bjørka har modnet og slipper ut pollen.

– Den ekstreme spredningen pleier bare å vare i et par dager. Så man kan si at man er på høyden på Østlandet, sier han.

Den kraftige pollenspredningen vil sørge for at mange med pollenallergi får problemer. Og har man ikke tatt de forebyggende medisinene på forhånd, så kan det allerede være for sent.

– Disse vil få kraftige symptomer. Medisinene vil ha virkning, men ikke optimalt. I tillegg vil personer som ikke har merket symptomer tidligere kunne få det nå.

Pollenvarselet viser at det er ventet en ekstrem spredning av bjørkepollen. Allergi mot bjørkepollen er den mest vanlige pollenallergien, og svært mange nordmenn har plager i bjørkepollensesongen.

Pollenvarsel

Pollenvarselet viser ekstrem spredning av bjørkepollen de kommende dagene.

Foto: Skjermdump/YR

Hold deg innendørs

Sliter man med bjørkepollenallergi er derfor det beste tipset å holde seg inne, med lukkede dører og vinduer. Andre tips fra Astma- og Allergiforbundet er å vaske ansikt og hender når man har vært ute og å vaske ekstra nøye innendørs.

Det er bjørkepollen og Salixpollen som byr på problemer for personer på Øst-, Sør- og Vestlandet om dagen.

I Nord-Norge vil bjørka blomstre først mot midten av mai. I Finnmark gjelder dette først i starten av juni.

Da kommer også spredningen av gresspollen. Til slutt blomster buroten mot slutten av juli.

Men det er ikke bare alergikerne som kan få problemer når pollenspredningen øker. NRK har tidligere skrevet om at pollen skaper såpeglatte veier.

– Med mye pollen i lufta og litt fukt på veien når det kommet nedbør, så kan det fort bli glatt. Det er ikke noe heldig for MC-førere eller syklister, sa distriktsleder i Trygg Trafikk, Paal-Gunnar Mathisen.