Hopp til innhold

Ekstrem brannfare hindrer vedlikehold på jernbanen

Bane Nor hadde planlagt omfattende vedlikehold av flere strekninger i helgen. Nå stanses deler av arbeidet på grunn av stor skogbrannfare.

Skogbrann på Hadeland

Torsdag brant det langs jernbanelinja sør for Grua i Oppland.

Foto: Håvard Krågsrud / Avisa Hadeland

– Dette er ikke optimalt, men vi har ikke noe valg. Vi må bare rette oss etter påleggene vi har fått fra lokale brannvesen og myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund til NRK.

Bane Nor hadde planlagt å gjennomføre omfattende sporarbeider på både Østfoldbanen, Gjøvikbanen, Dovrebanen og Rørosbanen denne helgen.

Men nå blir de nødt til å droppe deler av arbeidet på grunn av skogbrannfaren. Ifølge statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl er det stor skog- og gressbrannfare fra midten av Trøndelag og sørover.

Gjelder særlig Østfoldbanen og Gjøvikbanen

Mange steder betegnes skogbrannfaren som kritisk, og flere kommuner har lagt ned totalforbud mot all aktivitet som innebærer åpen ild og varme.

– Lokale forbud mot brannfarlig arbeid får konsekvenser for mange av de nødvendige tiltakene for modernisering og sporvedlikehold vi hadde planlagt å gjennomføre i løpet av helgen, forteller Korslund.

Harry Korslund, jernbaneverket

Harry Korslund i Bane Nor sier at de har stanset deler av de planlagte arbeidene på jernbanelinjene på grunn av skogbrannfare.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Han understreker at dette spesielt gjelder arbeidene som var planlagt på Gjøvikbanen og Østfoldbanen, og som innebærer arbeid med blant annet vinkelslipere, skjærebrenning og sveising.

– Det er avgjørende for oss å følge påleggene vi har fått. Men vi har likevel mange folk ute for å jobbe med ting som ikke er knyttet til varmearbeider. På Dovrebanen har vi i samarbeid med det lokale brannvesenet kommet til at vi kan gjennomføre det planlagte arbeidet, blant annet på grunn av tilgangen på vann fra Mjøsa i kombinasjon med våre sikkerhetsrutiner, sier Korslund.

Påvirker fremdeles togtrafikken

Men at deler av vedlikeholdsarbeidet må stanses betyr ikke at togene likevel går som normalt. Fredag meldte NRK at togtrafikken ble innstilt på de berørte strekningene.

– Disse arbeidene er planlagt lang tid i forveien. På Østfoldbanen startet vi arbeidene klokken 02 i natt, og de vil pågå frem til klokken 14 søndag. På Gjøvikbanen starter vi opp 11.30 og vil jobbe frem til 11.30 søndag. NSB opprettholder den alternative transporten som var satt opp, og vi anbefaler reisende å holde seg oppdatert via deres tjenester, sier Korslund.

Flere branner ved toglinjer

Torsdag stengte Gjøvikbanen på strekningen mellom Roa og Harestua på grunn av skogbrann.

Og på fredag stengte Dovrebanen mellom Berkåk og Fagerhaug på grunn av lyngbrann flere steder langs jernbanelinjen. Fredag ettermiddag hadde brannvesenet satt inn helikopter i slukkearbeidet.

– Gnister fra en brems som har hengt seg opp kan være en sannsynlig årsak til brannene. Men dette kan vi ikke vite med sikkerhet, sa pressevakt Olav Nordli i Bane NOR til NRK.

Også Randsfjordbanen mellom Hokksund og Skotselv måtte stenges på grunn av brann ved sporet fredag.

Dovrebanen er stengt mellom Berkåk og Fagerhaug på grunn av flere lyngbranner.

SE VIDEO: Det brenner langs jernbanelinja på Dovrebanen. Foto: Olav Syrstad