Eiendomsmeglere i Oslo vil sette verditakst på boliger alene

Flere av eiendomsmeglerne i Oslo har blitt enige om å droppe verdi- og lånetakst på byens boliger. Det betyr at det blir meglerne selv som setter verditakst på boligen.

Boligprovisjon

NY ARBEIDSDELING: Inntil nå har boligprospekter inneholdt to takster, en fra takstmann og en fra megler. Nå vil eiendomsmeglerne at boligkjøpere og selgere skal ha kun én boligpris å forholde seg til.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Dagens Næringsliv skriver at de første starter med dette fra 1. juni.

Når Oslo-boliger selges i dag, utstyres prospektet både med en verdi- og lånetakst satt av takstmann og en prisantydning fastsatt av eiendomsmegleren.

Meglerne mener at et system der meglerne gjør verdivurderingen alene er et bedre og riktigere system.

Ordningen finnes allerede i Bergen, Trondheim og på deler av Sørlandet.

Vil unngå pris- og takstforvirring

Terje Tinholt, hovedeier i eiendomsmegler-kjeden Nordvik & Partners, vil unngå at folk blir forvirret og ønsker at kundene skal kunne forholde seg til bare én pris og én takst.

Terje Tinholt

ENKLERE: Terje Tinholt eiendomsmeglerfirmaet Nordvik & Partners tror meglerne har bedre forutsetning for å sette riktig boligpris på egenhånd.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Vi ønsker å sette prisen selv fordi en takstmann setter verdien utfra andre forhold enn det vi meglere gjør. Vi vil at takstmannen skal konsentrere seg om den fysiske tilstanden i boligen, som i våtrom, kjøkken, tak, vegger og kjeller, sier Tinholt.

– Meglere har bedre kompetanse på å sette riktig pris ettersom vi har full oversikt over alle forhold i våre nærområder, en oversikt som ikke takstmannen har.

Tinholt tror at man på denne måten kan unngå lokkepriser og store forskjeller mellom takst og prisantydning.

Mener meglerne mangler kompetanse

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet er sterkt skeptisk til at meglerne nå vil selge bolig uten takstmannens vurdering av salgsverdi.

Thomas Bartholdsen

UHELDIG: Forbrukerrådets Thomas Bartholdsen frykter at både kjøpere og selgere blir skadelidende dersom meglerne alene skal stå for verdivurderingen på boliger.

Foto: Forbrukerrådet

Det er helt utrolig at meglerbransjen skviser ut en annen yrkesgruppe som i årtier har hatt oppgaven å vurdere markedsverdien, sier Bartholdsen.

– Meglerne setter igang en profesjonskamp, og det er ingen tvil om at dette har rot i at de vil ha mer penger og sikre sin makt i markedet, sier han.

Han peker på at Forbrukerrådet har gjennomført undersøkelser og fått tilbakemeldinger der mange klager på lokkepriser og manipulasjon i markedsføringen. Han tviler på at det nye systemet betyr en slutt på dette.

– Meglerne har kompetanse på reklame og tinglysning, men ikke bygg. Med dette nye systemet vil både kjøper og selger være prisgitt meglerne, og det er svært uheldig, sier Bartholdsen.

Kan svekke tillit til meglerbransjen

Ifølge Dagens Næringsliv mener også Norges Takseringsforbund at forbrukerne i boligmarkedet bør være bekymret for utviklingen.

Administrerende direktør Are Andenæs Huser sier til avisen at den nye ordningen svekker forbrukernes mulighet for å få objektiv informasjon fra en uavhengig takstmann.