Hopp til innhold

Har laget fastekalender for ramadan i Norge

Norske muslimer har fått en egen kalender som viser tidspunktene for fasten. Det hjelper i et langstrakt land med lange, lyse sommernetter. – Prisverdig tiltak, sier islamekspert.

Fastekalender for ramadan i Norge
Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Vi er inne i årets lengste dager. Deilig, synes de fleste, men det kan også være utfordrende for dem som faster. På søndag starter den islamske fastemåneden ramadan, og det betyr at de som faster hverken skal spise eller drikke mellom soloppgang og solnedgang.

I år faller ramadan på det vanskeligste tidspunktet av året, nemlig midt på sommeren hvor solen knapt går ned. Spørsmålet for mange muslimer er da: Når skal vi spise?

Tidligere har ulike moskeer i Norge hatt egne fastekalendere og tidsskjemaer som medlemmene har forholdt seg til. Men i år har imamene i fellesskap utviklet en kalender som alle muslimene i Norge skal følge.

Tar utgangspunkt i Oslo

Mehtab Afsar

FASTEKALENDER: – Dette er en historisk begivenhet for muslimer i Norge, sier Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Dette er en historisk begivenhet for oss muslimer i Norge, og det er faktisk bare i Norge vi har klart å bli enige om en slik felles kalender. Når man reiser til andre land i Europa så ser man at den type kalender ikke finnes. Det er ikke enighet om en slik kalender der, sier generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar.

Imamer har sammen med muslimske astronomer og andre fagfolk utviklet kalenderen for at man skal kunne starte og bryte fasten samtidig. Det gleder Islamsk Råd.

– Vi har jo opplevd at man forholder seg til ulike kalendre, og når man inviterer familier til middag ser man at noen bryter fasten fem minutter før og noen fem minutter senere. Det ødelegger litt av den gode stemningen, sier Mehtab Afsar.

Han sier at de tok utgangspunkt i Oslo, siden de fleste muslimer bor i Oslo og omegn.

– Det er jo det som er så fantastisk med denne nye kalenderen, at det vil være et fellesskap at man forholder seg til én kalender. Det tror jeg har vært etterlyst lenge, legger han til.

– Viktig å konsentrere seg

Faisel Halim

JOBBER UNDER FASTEN: Trikkefører Faisel Halim skal jobbe som normalt under ramadan.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

I år er det trettende år på rad Faisel Halim skal faste og jobbe samtidig under ramadan. Foreløpig slukker han tørsten så ofte han kan, for snart blir det lenge mellom hver gang han får drukket eller spist.

– Det er utfordrende, men det går greit, sier trikkeføreren.

– Det er selvsagt mye lettere å faste om høsten, vinteren og våren, for da er jo dagene mye kortere og du merker ikke særlig mye til det. Dessuten er det ikke så varmt, så du svetter ikke så mye.

– Det er viktig at jeg har riktig fokus, er konsentrert. Da går det greit, sier Faisel Halim.

– Har forsøkt i mange år

Forfatter og religionshistoriker Kari Vogt

– GOD NYHET: Religionshistoriker Kari Vogt.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Det har vært viktig for muslimer i mange land i alle år å forsøke å synkronisere fastetidene, sier religionshistoriker og islamekspert fra Universitetet i Oslo, Kari Vogt.

Hun mener den nye kalenderen er et prisverdig tiltak.

– Det er utmerket hvis de er blitt enige om en slik felles kalender. Jeg tror imidlertid ikke de kan regne med at alle kommer til å følge fastetidene i kalenderen. Jeg kjenner blant annet til noen som vil faste i 20 timer, fordi de har valgt en mer bokstavtro tolkning av fastebudet, sier Kari Vogt.