Hopp til innhold

Effektive roboter frigjør mer tid til pasienter

Robotene på Akershus universitetssykehus er dobbelt så effektive som forventet. Robotene gjør jobben til 30 personer.

Ahus har 22 roboter som etstatter 30 ansatte.

FINNER FREM PÅ EGEN HÅND: Gjennom magnetsensorer i gulvene finner 22 roboter frem i de endeløse sykehuskorridorene Ahus.

– De frakter alt fra tøy og mat til medisinsk utstyr, sier Per Anders Ødegård, som har det daglige ansvaret for driften av AGV-robotene på Akershus universitetssykehus (Ahus).

22 roboter har siden 2009 kjørt rundt i gangene på sykehuset. Ifølge Romerikes Blad skulle de opprinnelig gjøre jobben til 15 personer. Nå viser det seg at de gjør jobben for dobbelt så mange.

– Robotene får beskjed fra en database om hva de skal gjøre og hvor de skal kjøre, forteller Ødegård til NRK.

De siste årene har robotene gjort arbeidet tilsvarende 30 ansatte. I tillegg er sykehuset spart for mange sykmeldinger som følger med når man gjør tungt fysisk arbeid.

«Vennligst hold til siden»

Robot Ahus

TAR HEISEN SELV: Robotene kan snakke og ta heisen helt på egen hånd.

Foto: Kalle Turkerud / NRK

Gjennom magnetsensorer i gulvene finner robotene frem i de endeløse sykehuskorridorene. Og svært sjelden går det galt.

– Det hender de kjører til feil sted, men da er det stort sett snakk om menneskelige feil. Eller så mister de signalet sitt. Da stopper de opp og sier fra til datasystemet.

De 22 robotene kan snakke og ta heisen helt på egen hånd.

– Dersom du står i veien for dem eller tar heisen til en av dem, så gir de deg høflig beskjed om vennligst å holde til siden, sier Ødegård.

Fra en datasentral i sykehusets kjeller følges robotene gjennom hele dagen. Robotene tar ikke lunsjpause eller er hjemme med syke barn. Men de trenger en service i ny og ne. Og å lade batteriene.

– Når de trenger lading tar de selv turen innom ladestasjonene som er plassert rundt om på sykehuset.

Erstatter 15 årsverk

Håvard Kvinge, teamleder for portører

Teamleder for portørene, Håvard Kvinge mener arbeidet deres har blitt lettere, og at de har mer tid til pasienter nå.

Foto: Vegard Erstad / NRK

De nye AGV-robotene erstatter 15 årsverk. I teorien skulle det være færre portører som jobber i sykehuset.

– Vi flyttet inn på nytt sykehus da de kom. Sykehuset er større nå så det har blitt flere portører sånn sett, men det er klart at vi hadde vært flere uten dem, sier teamleder for portørene, Håvard Kvinge.

Før pleide portørene å kjøre ut mat og avfall, men nå er det robotene som tar seg av den type arbeid. Det frigjør mer tid til pasientene.

– Nå blir det mer tid til pasienter. Det betyr at arbeidsoppgavene våres blir mer spesialisert ut mot å håndtere dem. Sånn sett er det positivt å ha robotene her, sier Kvinge.