Hopp til innhold

Edelt metall glapp igjen: – Vi må bli mer slemme

ULLEVAAL/FREDRIKSTAD (NRK): Heller ikke tre var noe lykketall for eventyret Sarpsborg 08. Nok en gang sviktet laget da det gjaldt som mest.

NM-finale fotball, cupfinale menn 2017: Lillestrøm Sarpsborg 08.

SKUFFET: Sarpsborg 08s Krépin Diatta deppet etter å ha tapt cupfinalen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Alt snakk etter en slik kamp blir «om, at og hvis». Poenget er at tittelen havner på Romerike og ikke i Sarpsborg, og det er grusomt irriterende, sier Sarpsborg 08-trener Geir Bakke.

Sarpingene var av mange regnet som favoritter i cupfinalen mot Lillestrøm etter at de har hatt en svært god sesong i serien.

Men i cupfinalen gikk romerikingene rett i strupen på Sarpsborg og ledet 2–0 allerede etter 11 minutters spill.

Selv om Sarpsborg kom sterkt tilbake og hadde flere muligheter til å utlikne i sluttminuttene, var det Lillestrøm som til slutt vant.

– Må bli mer slemme

Sarpsborg 08 har på mange måter vært et fotballeventyr som har bergtatt og fascinert fotballinteresserte langt utenfor Østfold.

Industribyen hadde i årevis en haug med middelmådige fotballag, men klarte etter noen års dragkamp å samle seg om ett lag som skulle representere byen og klatre mot toppen av norsk fotball.

Det har gått litt bedre år for år, og på drøyt to år har klubben hatt flere muligheter til å vinne noe stort. Men like mange ganger har laget sviktet i det avgjørende øyeblikket.

  • 22. november 2015: Sarpsborg 08 kommer til cupfinalen. Det blir tap mot Rosenborg.
  • 26. november 2017: Klubben leder 2–0 over Molde. Om Sarpsborg 08 beholder ledelsen, får de seriesølv bak suverene Rosenborg. Men så scorer Björn Bergmann Sigurðarson to ganger på 13 minutter, og dermed ryker sølvet.
  • 3. desember 2017: Sarpsborg 08 er favoritter i cupfinalen, men slipper inn et av tidenes raskeste mål i en cupfinale. De henter seg aldri inn og taper finalen.

Vi kunne også tatt med at seriesølvet langt på vei kunne vært sikret allerede mot Viking 5. november. Men Sarpsborg 08 tapte 2–1 mot laget som var klart dårligst i eliteserien i år.

Dermed er fasiten en klubb som har sviktet i flere av de aller mest avgjørende øyeblikkene.

– Det er mange unge spillere som ikke har vært i denne situasjonen før. Vi må nok bli mer kyniske i avgjørende situasjoner. Kanskje bli litt mer slemme, sier Sarpsborg 08s Joachim Thomassen.

Lillestrøm vant 3-2 over Sarpsborg 08 i NM-fianlen i 2017.
Komm.: Christian Nilssen og Tom Nordlie.

Se alle målene fra cupfinalen her.

– To tette og ei badehette

Geir Bakke

NESTEN: Sarpsborg 08-trener Geir Bakke har ledet laget til to cupfinaler på tre sesonger. Det har endt med tap begge ganger.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter kampen diskuterte journalister, spillere og supportere heftig om hvorfor ikke dommeren annullerte den første scoringen til Lillestrøm for offside, og om Krépin Diatta burde hatt straffe for Sarpsborg 08 i første omgang.

Og selv om Sarpsborg 08 sitter igjen med en bronsemedalje i serien, er likevel faktum at det kunne gått enda en del bedre denne sesongen.

Trener Geir Bakke sa til NRK før kampen at det kunne bli avgjørende hvem som fikk kampens første mål. At de likevel ble tatt på senga av Lillestrøms aggressivitet, er han skuffet over.

– Vi som har holdt på i mange år er nesten paranoide fordi vi vet at sånne kamper dukker opp innimellom. Vi vil ikke ha en marerittsituasjonen i cupfinalen der det dukker opp to tette og ei badehette. Det er grusomt å oppleve dette, sier Bakke.