Hopp til innhold

E18-tabbe drukner 40 mål matjord

To bønder i Eidsberg mistet til sammen 40 mål matjord på grunn av en målefeil hos Vegvesenet. Kornet som ble dyrket på jordene tilsvarte 25 000 brød i året.

Druknede jorder
Foto: foto: privat

– Som guttunge var jeg med far min og brøyta opp denne jorda, så for meg er dette ganske sårt, sier bonde Michael Authen.

Michael Authen foran jordene

Bonde Michael Authen har mistet en femtedel av jordene sine på grunn av tabben

Foto: NRK/Pétur Níelsson

Trarabekken som alltid har gått mellom jordene hans skulle legges i rør under nye E18 sør for gården. Men på grunn av en målefeil hos Vegvesenet ble røret lagt nesten en meter over vannkanten. Et mindre rør ble lagt ved siden av det opprinnelige, men dette makter ikke å ta unna vannet. I det flate landskapet betyr det at en femtedel av jordene blir oversvømt ved normal flom og er dermed er ubrukelige.

– Jeg synes det er ille at produktiv matjord skal tas ut av produksjon på grunn av en tabbe som kunne vært rettet helt fra begynnelsen.

Elin Bustnes Amundsen

– Dagens løsning fungerer fint, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Elin Bustnes Amundsen

Foto: Pétur Níelsson/NRK

Avviser problemet

– Det fungerer fint med den løsningen vi har fått på plass, mener prosjektleder i Statens vegvesen, Elin Bustnes Amundsen.

Men bilder fra i fjor sommer viser oversvømte jorder.

Authen sier den høye vannføringen også gjør at dreneringen under jordene blir tett, og at området dermed ikke tørker mellom flommer.

Har sagt fra hele veien

Grunneiere i området ble i 2010 oppfordret til å komme med innspill til byggingen før den startet. Authen varslet allerede da om at Trarabekken fort stiger ved nedbør, og påpekte at et rør som skulle føre den under veien måtte ligge tilstrekkelig dypt.

Men Vegvesenets målinger ble gjort på vinteren og det ble ikke tatt hensyn til is. Dermed ble røret liggende for høyt. Vegvesenet innrømmer at det ble gjort feil, men sier den ble oppdaget for sent.

Rørtabbe

Det store røret skulle ført bekken under veien, men ble lagt nesten en meter for høyt.

Foto: Pétur Níelsson/NRK

– Da han kom med sine innvendinger var røret allerede lagt, og det ville ha kostet enormt mye penger å ta det opp igjen, sier Bustnes Amundsen.

På det tidspunktet var røret fremdeles ikke gravd ned. I stedet for å legge det opprinnelige røret dypere, ble et mindre rør lagt ved siden av, men dette forhindret ikke at jordene ble oversvømt i fjor sommer.

Tilbyr erstatning

Selv om Vegvesenet ikke mener at jordene er ødelagt har de tilbudt erstatning som tilsvarer inntekten fra det rammede området omtrent tjue år frem i tid. Det er kortsiktig, mener bonden.

– Det er jo et verditap på gården for all fremtid. Det vil gjøre det vanskeligere for dem som skal ta over.

Bustnes Amundsen beklager at Authen ikke er fornøyd med erstatningen.