Fikk ikke medisin som virket, dyrket egen marihuana

Da legene ikke kunne skaffe medisin som lindret ledd- og muskelplagene, importerte sarpingen frø og dyrket sin egen cannabis.

Cannabisplante

Mannen forklarte i retten at han dyrket cannabis fordi han ikke fikk medisiner som lindret plagene hans.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Torsdag møtte en mann i 40-årene for Sarpsborg tingrett, tiltalt for ulovlig import av cannabisfrø, dyrking av cannabisplanter i sin egen kjeller og bruk av marihuana.

Omfattende smerter

Tingretten har gitt mannen en betinget dom på fengsel i 60 dager, blant annet fordi det tok lang tid fra forholdet ble avdekket til saken kom opp for retten.

Sarpsborg tingrett

Sarpsborg tingrett ga mannen en betinget dom for cannabis-dyrking.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mannen innrømmet straffeskyld i retten. Han kunne fortelle om omfattende plager med smerter i ledd og muskler, men legene han har vært i kontakt med har ikke klart å skaffe ham medisiner som lindrer plagene.

Stanset i tollen

Sommeren 2012 bestemte han seg for å kjøpe 30 cannabisfrø fra Nederland, slik at han kunne dyrke fram sine egne planter. Postforsendelsen ble imidlertid stanset i tollen.

Et par måneder senere kjørte han derfor til Sverige og skaffet seg cannabisfrø der. Han tok med seg ti frø hjem, og dyrket fram åtte planter i kjelleren sin. Over en periode på tre uker høsten 2012 røkte han sin selvdyrkede marihuana et par tre ganger daglig. Han innrømmet i retten at han visste at det ikke er lov å innføre cannabisfrø, dyrke planter og bruke marihuana.

Plantene mannen hadde dyrket fram tilsvarte ca 240 gram tørket plantemateriale.

Slipper fengsel

Dom forside

Dommen fra Sarpsborg tingrett.

Foto: NRK

Sarpsborg tingrett slår fast at vanlig rettspraksis er ubetinget fengsel for cannabis-dyrking. Retten tok hensyn til at lovbruddene fant sted høsten 2012, men saken kom ikke for retten før omkring halvannet år senere. Og mannen kan ikke lastes for at dette har tatt tid.

Tingretten merket seg også at fremstillingen av marihuana var ment for eget bruk, til selvmedisinering av muskelplager. Det syns ikke å ha vært noen spredningsfare. Det hadde også betydning for straffeutmålingen at sapringen tilstod forholdet. Tingretten kom derfor fram til at det var tilstrekkelig med en betinget dom i dette tilfellet.