Hopp til innhold

Frykter for fremtiden med dyrere alkohol i Sverige

– Vi er tuftet på avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige, så dette er ikke gode nyheter for oss, sier senterleder Ståle Løvheim på Svinesund.

Ståle Løvheim

Senterleder Ståle Løvheim er bekymret på

Foto: Rainer Prang / NRK

Tirsdag ble det klart at prisen på alkohol og tobakk trolig vil gå oppmed rundt 10 prosent uansett hvem som vinner valget i Sverige.

Både den sittende regjeringsalliansen og det rød-grønne trekløveret vil heve prisene på tobakk og alkohol.

Nordmenn kommer til å grensehandle for 11 milliarder kroner i år. I 2009 solgte Systembolaget i Strømstad dobbelt så mye vin som Norges største vinmonopol.

– Avgiftene vinn eller forsvinn for oss

Systembolaget

Systembolaget.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Totalt 20 millioner brennevin, vin, sterkøl og cider fraktet nordmenn over grensen i fjor. For det svenske Systembolaget var det en økning på 17 prosent i 2009.

2,5 millioner vin ble solgt i 2009 fra Systembolaget i utkanten av Strömstad.

Senterlederen på kjøpesenteret Nordby på Svinesund utenfor Strømstad hvor det handles aller mest av nordmenn, Ståle Løvheim, frykter nå for fremtiden.

– Vår virksomhet er tuftet på avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige, så dette er vi ikke særlig glade for.

– I kombinasjon med kronekursen, hvis den styrker seg i Sverige frykter jeg at vi kommer til å merke dette svært godt, sier senterleder Ståle Løvheim på Nordby på Svinesund utenfor Strømstad.

Ølbryggeriene protesterer

Den svenske bryggerinæringen er ikke spesielt glad for forslaget og mener flere bryggerier vil komme i finansielle vanskeligheter.

– Dette her kommer som lyn fra klar himmel, jeg trodde ikke at svenske politikere ønsket en økt grensehandel med alkohol, sier Cecilia Giertta i Sveriges bryggerier.

Hun sikter til øl- og sprithandlingen over grensen til spesielt Danmark og Tyskland, hvor prisene er lavere enn i Sverige. Fra 2004 har svenskene hatt anledning til å innføre så mye alkohol de ønsker, så lenge det er til privat bruk.

Sveriges Bryggerier hevder dessuten at skatten på øl er hevet med til sammen 16 prosent siden 2008.

Systembolaget ikke særlig bekymret

Press- och informationschef i Systembolaget, Lennart Agén, er likevel ikke særlig bekymret med tanke på filialene i Strömstad.

– Den varslede økningen er ikke så stor at jeg tror det vil få særlig effekt. Det er jo fortsatt billigere alkohol i Sverige, så de norske kundene tror jeg vil fortsette å komme. Uansett er det jo ikke nordmennen som er vår viktigste kundegruppe, sier agén til NRK.no.

Det største prishoppet, kommer det til å bli på sprit, hvis det blir en rød-grønn regjering. En flaske såkalt sterksprit vil da fra nyttår koste rundt 24 kroner mer per flaske.

Den blå-grønne Alliansens forslag:

  • 13 prosent økning av ølavgiften. Det betyr ca. 1 svensk kr mer for hver boks/flaske sterkøl.
  • 13 prosent økning av vinavgiften. Det betyr ca. 2,50 svenske kr mer per vinflaske som koster rundt 70 kr i utsalg nå.
  • 5 prosent økning av spritavgiften. Det betyr ca. 5 svenske kr mer per flaske sterksprit.
  • 8 prosent økning av tobakksavgiften.
  • Økningen er planlagt satt i verk i statsbudsjettet for 2012.

Den rød-grønne blokkens forslag:

  • 12,5 prosent økning av ølavgiften. Det betyr ca. 1 svensk kr mer for hver boks/flaske sterkøl.
  • 12,5 prosent økning av vinavgiften. Det betyr ca. 2 svenske kr mer per vinflaske som koster rundt 70 kr i utsalg nå.
  • 12,5 prosent økning av spritavgiften. Det betyr ca. 24 svenske kr mer per flaske sterksprit.
  • Økningen er planlagt satt i verk i statsbudsjettet for 2011 - altså fra nyttår av.
  • - Det ligger i vårt politiske mål, at man skal jobbe og ikke supe, var svaret fra en spøkefull finansminister Anders Borg da han ble spurt om om avgiftsøkningene.

Folkehelsa

Inntekter til den svenske statskassen, for å veie opp mot andre tiltak og allmenn prisøkning, ligger delvis bak økningene.

Alliansens forslag vil gi ca. 1,1 milliard svenske kr mer i inntekter. Mens det rød-grønne forslaget vil gi ca. 1,4 milliarder svenske kr.

En annen grunn er folkehelsa.

– Alkohol er blitt relativt sett billigere. Ettersom prisen er det viktigste instrumentet for å holde tilbake forbruket, må alkoholavgiftene heves, sier folkehelseminister Maria Larsson fra Kristdemokraterna (KD) til Svenska Dagbladet.

Ifølge beregninger gjort av Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, viser at øl har blitt ca. 45 prosent billigere siden 1990, ettersom prisene og avgiftsnivået ikke har fulgt vanlig prisøkning.

Også alkoholforskerne mener at forbruket bør dempes, men tror ikke en en krone pr boks øl vil hjelpe stort.

Kristdemokraterna vant dragkampen i den borgerlige regjeringen. Moderaterna, inkludert den alkoholpolitiske talsmannen er ikke så begeistret, for forslaget i fjor var å la øl- og vinavgiften være, og heve spritavgiften skikkelige.