Bob Dylan blir universitetsfag

Nå kan du ta ti studiepoeng i Bob Dylan på Universitet i Oslo.

Bob Dylan

'Mr. Tambourine Man' blir pensum på Universitetet i Oslo.

Foto: Scanpix

Glem tykke fagbøker og tørre forelesninger. Nå kan du fordype deg i kassegitar og munnspill, for Bob Dylan blir eget emne på Universitetet i Oslo.

– Vi synes det er et viktig å ha Dylan som emne. Han har holdt på i snart femti år og tar opp temaer som er av grunnleggende menneskelig interesse: Kjærlighet, religion og omtanke for de utstøtte og nedtrykte, sier professor i idéhistorie Reidar Aasgaard.

Aasgaard fremhever Bob Dylan som et kulturspeil, en figur som gjenspeiler forskjellige trender gjennom flere tiår.

Dylan for folk flest

Studiet er først og fremst er for studenter, men også for spesielt interesserte som vanligvis ikke ferdes på Blindern.

– Folk skal kunne komme utenfra, høre på forelesninger og få impulser fra den rollen Dylan har spilt, og den tiden han speiler, sier Aasgaard.

Forelesningene er lagt til mandager fra 16:00 til 18:00, slik at ikke-studenter har muligheten til å ta det som enkeltemne så lenge det er plass.

Se studieplanen her.

Variert program

Universitetet har hentet inn folk både fra akademia og kulturlivet til å forelese om Dylan.

Forfatter Håvard Rem skal snakke om Dylan som kulturkonservativ og liberal radikal, litteraturprofessor Erlend Aadland tar for seg hans forhold til kjærlighet og musiker Tom Roger Aadland om Dylan som en syngende dikter.

Dannelsesutdannelse

Men hva kan dette studiet brukes til?

– En kan vel ikke få jobb på Bob Dylan, men han har en allmennorienterende verdi som og er en innføring i vår kultur, rett og slett.

Aasgaard peker på Dylan som represantant for perioder både i fortid og nåtid. Han beskriver ham som svært belest, noe som gjenspeiles i diktningen og sangene hans.

– Han trekker inn stoff fra antikken, bibelen og renessansen i tekstene sine. Også moderne litteratur har han referanser til, for eksempel beatpoetene i USA på førti- og femtitallet, sier Aasgaard.

Full støtte

Å opprette nye kurs og emner på Universitet i Oslo er ikke lett for tiden på grunn av økonomien, sier Aasgaard. Likevel var ledelsen meget positive til Dylan-forslaget. Kanskje sitter det noen ihuga fans på kontorene på Blindern.

– Det har bare vært støtte og heiing hele veien, sier Aasgaard.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter .