Du store alpakka

På et jorde i Hallingdal går fem langhalsede alpakker. De chilenske dyrene er blitt en attraksjon.

Alpakka
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Alpakka
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

På Bromma i Hallingdal går det fem dyr på en gård tett inntil riksveg 7. Mange forbipasserende undrer seg, og har problemer med å artsfeste de ullkledde langhalsede dyrene.

Kostbare

- Det finnes bare tre gårder med Alpakka her i Norge og bare en i Buskerud, så der er ikke så rart at folk er usikre på hva slag dyr dette er, sier Alpakkaeier Leif Inge Reime til NRK.

Fire av de fem alpakkane er importert fra Chile i Sør-Amerika, den siste er født her i landet. Nå er også to av hunnene drektige og skal føde til sommeren.

alpakka
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ved siden av avkommet som koster 100.000 kroner stykket, er det ulla som er verdifull. Den har svært høy kvalitet og koster rundt 1000 kroner kiloet. Alpakken klippes en gang i året og gir rundt tre kg ull.

Attraksjon

Leif Inge Reime forteller at alpakkane som er i samme familie som kamelen, er nøysomme dyr som greier seg med lite foring. De bæsjer bare på bestemte steder i innhegningen og de er på mange måter en attraksjon på gården på Bromma.

Mange forbipasserende bremser opp når de blir oppmerksomme på de litt fremmede dyrene. Alpakkaen kan ha inntil 22 forskjellige fargevalører. På Bromma er dyrene bare hvite og lys brune.

Reime regner med at det blir flere farger etter hvert, for buskapen skal bli større, smått om senn.

- Men når hvert individ koster 100.000 kroner i anskaffelse, sier det seg sjøl at man handler ikke hele buskapen i ett jafs, sier Alpakka-bonden i Hallingdal.