Hopp til innhold

Mye å spare ved bevisst vannbruk

Et bevisst forhold til vannforbruket kan spare deg for mange tusen kroner i året. En kran som drypper kan øke vannregningen med 5000 kroner.

Liv Horni Kroghrud

Liv Horni Kroghrud fyller alltid opp både vaskemaskin og oppvaskmaskin. Slik bruker hun mindre vann og får lavere vannregning.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Hos Liv Horni Kroghrud på Tranby i Lier og familien går vaskemaskinen og oppvaskmaskinen daglig. Og det brukes mye vann. Men hvor mye?

– Det har jeg ingen idé om, men jeg tror det er mye. Vi har tenåringer i huset som dusjer mye, og både mannen min og jeg trener. Men om vi bruker mer vann nå, enn vanlig eller mer enn vi brukte før, vet jeg ikke.

Er bevisst på vannbruken

Hun er opptatt av å ikke sløse med vannet selv om det er nok av det. Derfor settes vaskemaskinen og oppvaskmaskinen aldri i gang halvfulle. Og i hagen brukes ikke unødvendig vann.

– Plenen sørger Vårherre for og ellers så tror jeg at vi er bevisste og tenker på å ikke dusje for lenge for eksempel. Men jeg lar nok vannet renne mens jeg pusser tennene. Akkurat der tenker jeg nok ikke på det.

Når vaskebøttene fylles for den ukentlige storrengjøringen i huset, tenker hun heller ikke på å spare på vannet.

Vasking av gulv

Liv Horni Kroghrud sparer ikke på vannet når hun tar gulvvasken.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Nei, jeg må ha nok vann. Ellers føler jeg at det ikke blir rent nok.

Enkle råd gir stor gevinst

Sløsing med vann kan gi ubehagelige overraskelser når kommunen sender ut oversikt over hva du har brukt og hva du skal betale. Men det er mange enkle knep og råd som sparer både vann, strøm og utgifter.

Helle Marie Buind jobber i vann- og avløps virksomheten i Drammen kommune. Hun synes det er bra at Tranbyfamilien har et bevisst forhold til vannforbruket.

– Det er helt klart at det er en del å spare på å være på å være bevisst. Når man vasker opp og har oppvaskmaskin så bør den alltid fylles. Det samme gjelder for vaskemaskinen.

Liv Horni Kroghrud
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Bruk av sparedusj kan gi en gevinst på vel 1200 kroner årlig. Og det går mindre vann ved å ta korte dusjer. Et tips er også å bruke dusjen på treningssentret etter trening. Mange drar hjem for å dusje etter trening, og mange barn og ungdom venter også med dusjen etter gymmen til de kommer hjem.

Les også: Sparer tusener på at elevene ikke dusjer

Lekkasjer kan gi vannsjokk

Det som virkelig kan koste deg dyrt er lekkasjer.

Rundt 50 kroner koster det for 1 kubikkmeter eller for 1000 liter vann- og avløp. Når det kan gå tapt så mye som 400.000 liter vann gjennom en toalettcisterne som renner så kan det koste tusenvis av kroner å ikke gjøre noe med problemet.

–Er det utette pakninger, står krana og drypper eller det suser i toalettet så må du sjekke. Der går det veldig mye vann ut.

Helle Marie Buind i Drammen kommune

Helle Marie Buind i Drammen kommune sier en familie kan spare flere tusen i året ved et mer bevisst forhold til vannforbruket.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

En gjennomsnittsfamilie eller husholdning med to voksne og to barn bruker fra 150 til 300 kubikkmeter vann i året. Selv om prisene varierer noe fra kommune til kommune vil regninga ende på mellom åtte og ti tusen kroner i året.

– Det kan komme som et sjokk for mange dersom de har lekkasjer de ikke har visst om, det kan koste deg 5000 kroner ekstra i året eller mer dersom toalettet eller krana renner.

Les også: Jakten på vannet

Vil at folk skal bli mer bevisste

– Her i Drammens-regionen har vi bestemt at alle skal ha vannmålere. Vi er snart i mål med det. Da får alle en mer rettferdig regning, det vil si de betaler for forbruket og blir på den måten mer bevisste.

– Men hvorfor er det så viktig at folk blir mer bevisste?

– Hensikten er jo å stabilisere vannforbruket i Norge slik at vi slipper å investere i nye store anlegg. Per i dag har vi jo nok vann, men vi ønsker jo å beholde det nivået vi har. Da slipper vi disse kjempeinvesteringene som vil føre til at vannet bli dyrere. Så det er lønnsomt for alle å spare.

Les også: Vann – fremtidens bensin?

Lønnsom bevissthet

Liv Horni Kroghrud har funnet fram den siste fakturaen fra kommunen. Eneboligen på Tranby har vannmåler, og regningen viser at familien bruker 210 kubikkmeter i året. Ikke uvanlig mye for en familie på fem.

Liv Horni Kroghrud

Liv Horni Kroghrud sier hun har et bevisst forhold til vannbruket.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Utgiftene til vann og avløp er på drøye 8.000 kroner og måtte vært mye høyere før hun ville tenkt mer på vannbruken enn hun allerede gjør.

– Ja, dette er greit. Ganske gjennomsnittlig. Men det gjelder vel både strøm og vannregninga. Hadde prisene vært mye høyere, så hadde vi nok måttet tenke oss om enda mer og være mer bevisste. Eller om det var vannmangel.