Du kan gi moskuskalvene navn

NRK i Buskerud inviterer våre lyttere og lesere til å være med å gi navn til de to moskus-kalvene som er kommet til Langedrag Naturpark.

Moskuskalver på Langedrag

De to moskuskalvene på langredrag er foreløpig navnløse, men det kan du gjøre noe med.

Foto: Langedrag Naturpark

Naturparken har fått to moskuskalver fra Moskus-senteret i Sverige. De to kalvene er ni måneder gamle og veier allerede godt over 100 kilo.

Med lang varm ull ser de fortsatt ut som to forvokste bamser, og hornene har enda ikke begynt å synes. Moskusen er en dyreart som ikke har forandret seg på 3,5 millioner år og dermed overlevd mammuten.

Moskus på Dovrefjell i juli.

Vill moskus på Dovrefjell.

Foto: Tord Bretten/ Statens Naturoppsyn

Moskusen var i Norge til siste istid og skjelett fra den tid er funnet på Dovre. Bestanden som lever vilt på Dovre i dag ble reintrodusert i 1947 fra Grønland.

– Det er som en smak av «urtid» når man opplever disse robuste tette kroppene på nært hold. Det er tydelig at de er skapt til å tåle isende kulde og stormfullt vær, sier daglig leder Tuva Thorson.

Tar utfordringen

Nå ber hun om hjelp til å gi de to kalvene navn.

– Det hadde vært hyggelig om NRK kunne hjelpe oss å gi navn til de to unge moskusene. Planen er at vi skal temme dem såpass at folk kan komme helt innpå dem, og da er det fint hvis de heter noe, sier hun.

NRK har tatt utfordringen på strak arm, og inviterer alle til å sende inn forslag. Det er en hun og en han som trenger navn. Vi tenker å gjennomføre konkurransen i vinterferieuka i Buskerud, uke 9. I slutten av uka, fredag 27. februar kommer juryen sammen, og avgjørelsen offentliggjøres i ettermiddagssendinga og på nett den dagen.

Oppdatering: På grunn av sterkt redusert sendetid i forbindelse med ski-VM i Falun, har vi besluttet å utsette avgjørelsen og offentliggjøringen til mandag 2. mars.

Entusiastisk jury

Jørn Hurum

Mjøndølingen og paleontologen Jørn Hurum – kjent for sin entusiasme for forhistoriske dyr, har sagt ja til å være med i juryen.

Foto: Guro Løseth / NRK

Vi har fått på plass en entusiastisk jury, som skal vurdere forslagene. Juryen består av Tuva Thorson som er daglig leder på Langedrag og paleontolog ved Universitetet i Oslo, Jørn Hurum – kjent for forskning på forhistoriske dyr. Det siste medlemmet i juryen er Raymond Dalen, journalist, NRK i Buskerud.

Det er mulig å komme med forslag ved å gå inn på facebooksidene våre, NRK Buskerudsendinga, eller på e-post: konkurranse@nrk.no

Hvis du sender forslag på e-post, så husk å oppgi navn og telefonnummer. Forslagene må du sende inn innen midnatt torsdag.

– Det hadde vært artig om navneforslagene kunne skjele litt til at dette er en 3,5 millioner gammel art, men alle forslag er selvsagt velkomne, sier Tuva Thorsen.