Drukning: Faresignalene du må være obs på

Folk kan ikke nok om hvordan en drukning ser ut, advarer lege Wasim Zahid. Han ber foreldre og andre badende være oppmerksomme på faresignalene når barn leker i vannet.

Sjøbadet

SØRENGA: Med mye folk og støy på stranda, slik som her på Sørenga sjøbad i Oslo i forrige uke, kan det være vanskelig å oppdage dersom et barn er i ferd med å drukne.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Det er ikke alltid like lett å se om en drukningssituasjon er i gang. Kanskje er vi litt farget av å se dramatiske drukningsulykker på film, med masse plasking og roping om hjelp. Men det er ikke alltid det ser slik ut.

Wasim Zahid

Lege Wasim Zahid oppfordrer foreldre til å melde seg på livredningskurs.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Det kan være vanskelig for en som er utrent å se om et barn har problemer. Når man er i et svømmebasseng eller på stranden så er det mye liv og røre, og mange barn som plasker og skriker. Da er det ikke så lett å få øye på et barn som har problemer, sier lege Wasim Zahid.

Barn reagerer ulikt

I løpet av de siste fem årene har 13 barn under 15 år mistet livet på grunn av drukning, viser tall fra Norsk Folkehjelp.

Ifølge legen er det ulike reaksjoner fra barn til barn. Likevel er det noen tegn du bør være ekstra oppmerksom på.

– Lenger ut i drukningsprosessen legger barnet seg bakover med ansiktet opp for å prøve å få luft. Bena henger rett ned og all energi brukes til å holde seg over vannet for å få luft.

– Om man oppdager et barn som er ganske stille, og som prøver å få luft på denne måten, så er det gjerne ganske alvorlig, sier Zahid.

Livredning i vannet

Badevakter og instruktører er trent på å oppdage en drukningssituasjon, men for foreldre og badegjester er det ikke lett å skille mellom lek og alvor.

Einar Andreas Staff

Instruktør ved Redningsselskapets sommerskole, Einar Andreas Stauff, sier det kan være vanskelig å skille mellom lek og alvor når barna bader.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Når barn leker i vannkanten er det ikke mye forskjell mellom den sprutingen man ser når de leker og har det gøy, og til de faktisk har problemer. Men om du ser et barn som forsvinner under vann så må du følge med, sier instruktør ved Redningsselskapets sommerskole, Einar Andreas Stauff.

Dersom en drukning inntreffer er det veldig viktig at man handler så raskt som overhodet mulig.

– Har barnet allerede fått vann i lungene og ikke puster er det viktig å komme i gang med hjerte- og lungeredning. Man bør starte innblåsingen allerede i vannet. Når man kommer på land skal man begynne med hjerte-/lungekompresjoner, og selvfølgelig få noen til å varsle 113 så fort som mulig, sier Zahid.

I faktaboksen på siden kan du lese mer om hvordan du skal gi livredning til barn.

– Meld deg på livredningskurs

– Det er viktig å følge med selv om det ikke er dine barn. Se etter barn som leker ved vannkanten og hold et øye med dem. Det gjelder å handle forebyggende, sier Staff.

Men uansett hvor oppmerksom du er så kan uhellet skje. Lege Wasim Zahid mener derfor foreldre og andre omsorgspersoner bør lære seg førstehjelp.

– De som jobber spesielt med redning kan dette, men det er mange av oss kan bli flinkere i hjerte-/lungeredning. Min oppfordring er at folk melder seg på livredningskurs og lærer seg dette, sier Zahid