Drøyer Aker-bestemmelse

Helseministeren vil fortsatt ikke svare på om Aker sykehus vil bestå som et lokalsykehus eller ikke. Det liker stortingsrepresentant fra Oslo Hans Olav Syversen dårlig.

Anne-Grete Strøm-Erichsen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Jan Bøhler

Jan Bøhler.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Fylkesleder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, har tidligere garantert for at Aker ikke skal legges ned som lokalsykehus, men minister Anne-Grete Strøm-Erichsen fra samme parti vil ikke gi den samme garantien.

Les: Vil redde Aker sykehus

Les: - Helseministeren må på banen

Vagt svar fra helseministeren

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen fra KrF stilte det konkrete spørsmålet "Kan statsråden bekrefte at Soria Moria 2-erklæringen innebærer at Aker sykehus vil bestå som lokalsykehus?" til helseministeren for en ukes tid siden.

Hans Olav Syversen (KrF)

Hans Olav Syversen.

Foto: Odd Naustdal /KrF

Minister Strøm-Erichsen gir langt fra samme garanti som partifelle Bøhler på spørsmålet fra Syversen, eller på spørsmål fra Østlandssendingen 12. november i år.

Hun svarer at avgjørelsen enda ikke er tatt, og at det til syvende og sist er hun som bestemmer Aker sykehus sin fremtid.

Stortingsrepresentant fra Oslo Hans Olav Syversen liker ikke det vage svaret fra helseministeren.

– Jeg er jo skuffet, for hvis det er slik at Soria Moria 2 satte ned benet for å legge ned Aker, så måtte man vel kunne svare på det umiddelbart. Nå vises det bare til at dette skal styret behandle, og at det skal være en statsrådsbehandling til slutt. Dermed er spørsmålet mye mer åpent enn som så.

Se video:

Stor motstand fra bystyret

I 2008 vedtok Helse Sør-Øst at befolkningen i Follo og Alna innen 2011 skal overføres til Ahus og Ullevål.

Et samlet bystyre i Oslo er imot dette, og representanter fra bystyre møter i dag Oslo-benken på Stortinget og styret i Helse Sør-Øst for å avklare saken.

Stortingspolitiker Syversen vet ikke om han skal stole på en vag minister med makt, eller fylkesleder Bøhler med lyst.

– Foreløpig synes jeg svarene betyr at Soria Moria 2-garantien ikke er verdt så mye. Dermed må Jan Bøhler og jeg, og andre krefter, jobbe enda hardere for at Aker skal kunne bestå også i fremtiden, sier Syversen.

Aker sykehus

Fremtiden til Aker sykehus er fremdeles usikker.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX