Hopp til innhold

– Vanligvis hadde vi fløyet tre runder for brannvesenet i dag

Til tross for svært stor skogbrannfare, finnes det ikke penger til å overvåke skogene i Oslo og Akershus fra lufta.

Einar Skillebekk

STOR SKOGBRANNFARE: Mens skogen er knusktørr, står flyene som kunne ha hjulpet brannvesenet på bakken. Einar Skillebekk, som er ansvarlig for klubbene som har flydd brannvakt, forteller om meget stor skogbrannfare.

Foto: Eirik Flugstad / NRK

I over tretti år har flyklubbene i distriktet hatt ansvaret for å fly brannruter, men nå er pengesekken tom. Det bekymrer Einar Skillebekk, som er ansvarlig for flyklubbene som har flydd brannvakt over skogene.

Senest for to dager siden oppdaget de en skogbrann fra lufta, men det var tilfeldig.

Det er svært tørt over store deler av Østlandet, og i går begynte det å brenne i et skogsområde ved Dyreparken i Kristiansand.

Da NRK møter Skillebekk i de slitte lokalene til Follo flyklubb på et jorde i Ski, forteller han at skogbrannindeksen nå ligger på 82 for Nittedal.

– Meget stor skogbrannfare starter på 70. Vanligvis hadde vi fløyet tre runder for brannvesenet i dag, sier Skillebekk.

Én runde tar ca. to timer og et kvarter, og strekker seg fra Ski til Hakadal, Skrukklia, Morskogen, Setskog, Rælingen, Vestby, Dikemark og tilbake til Ski.

Har du selv oppdaget brann fra lufta?

– Ja, vi kom innover og så røyk, og måtte ta en kjapp tur til Kjeller for å hente radioutstyr. I mellomtiden hadde vi varslet brannvesenet som var på vei. Siden de ikke visste eksakt hvor brannen var, måtte vi styre dem inn på skogsveier, helt til de kom til brannstedet, sier Skillebekk.

Tar tid

Johan Løberg Tofte

Johan Løberg Tofte.

Foto: Eirik Flugstad / NRK

Denne brannovervåkningen koster rundt 100 000 kroner i året til vedlikehold. Flygerne flyr gratis, men i år har det tatt tid å få penger fra Fylkesmannen.

Beredskapssjef hos Fylkesmannen, Johan Løberg Tofte, er ikke fornøyd med det.

– Jeg er ikke veldig komfortabel med denne ordningen nå, jeg skulle gjerne hatt fly på vingene, sier han.

– Vi jobber med en løsning for å få finansiering på plass, slik at disse flyene kan fly. Det er dessverre ikke klart ennå, men vi jobber på flere plan. Det er mulig at vi får til en midlertidig løsning.

Tidligere har flyklubbene fått rentepenger fra et fond, men dette er penger som skal brukes til slukking, og ikke overvåking. Dermed må Fylkesmannen finne nye penger.

Selv om flyklubbene synes de somler, sier Tofte at det tar tid å få på plass en permanent løsning.

– Det er krevende fordi skogeiere, brukere, brannvesen, flyklubber og Fylkesmannen er involvert, og da må vi ha en løsning som alle parter er fornøyde med, og som kan stå seg over tid.

Fant 50 000 kroner

Etter at NRK omtalte saken onsdag morgen har Fylkesmannen funnet penger til en midlertidig løsning.

Til sammen er det snakk om 50 000 kroner. 25 000 kroner kommer fra Fylkesmannen, som er markadirektorat. 25 000 kroner er hentet fra andre steder.

– Dette er en midlertidig løsning og vil dekke den perioden vi er inne i nå. Vi jobber med en langsiktig løsning så vi får på plass en forutsigbar løsning før sommeren, sier beredskapsjef hos Fylkesmannen, Johan Løberg Tofte.

I samarbeid med flyklubben og Oslo brann- og redningsetat håper han å få brannovervåkningsfly i lufta igjen i neste uke.

– Jeg tør ikke love noe, men jeg håper de er i lufta igjen i løpet av neste uke, avslutter Tofte.