Dropper båtførerprøven

Østfold er det fylket der lavest andel av personer under tretti år har tatt båtførerprøven før påbudet innføres neste helg.

Sjøliv

Fra 1.mai er det påbudt med båtførerbevis for alle som er født etter 1980. Illustrasjonsfoto.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fra 1. mai er det påbudt med båtførerbevis dersom du er født etter 1.1.1980, og fører en båt på over 8 meter, eller har mer enn 25 hestekrefter i hekken.

I Østfold antas det å være opp mot 6000 personer som må ta båtførerprøven for å kjøre motorbåt på sjøen i sommer. Bare 1000 har tatt prøven her i fylket, eller 16 % av anslaget.

Det gjør Østfold til det absolutte bunnfylket på statistikken. Best ut kommer Finnmark, der over 30 % av de under tretti som har båt, har tatt prøven. Landsgjennomsnittet ligger på drøyt 20 % - eller en av fem.

Vetle Børresen (17), er båteier og ansvarlig redaktør for båtbladet "Båtens Verden". Han mistenker at en del yngre drøyer med å få orden på båtførerbeviset.

- Jeg vet ikke hvorfor østfoldinger spesielt er trege til å ta båtførerprøven, men ungdom er ofte slik at de utsetter ting, og gjør det når det virkelig brenner og andre venner tar prøven når sommeren kommer.

Les også:

Båtfylke

Selskapet Norsk Test i Kirknes får inn alle båtførerprøvene som tas i Norge, og produserer båtførerbevis til de som har bestått.

Bernt Nilsen, direktør for Norsk Test AS

Direktør for Norsk Test, Bernt Nilsen, skjønner ikke helt hvorfor østfoldinger er stå trege til å ta båtførerprøven. I hans eget hjemfylke, Finnmark, er de best i landet.

Foto: Ellen Gamnes

- Det er overraskende at Østfold kommer så dårlig ut, siden dette er et så stort fritidsbåtfylke, sier administrerende direktør for Norsk Test, Bernt Nilsen i Kirkenes.

Han funderer på om kanskje østfoldingene føler at de er vant til sjøen, og derfor tenker at det ikke har så stort behov for å gjennomføre båtførerprøven.

I hans eget fylke, Finnmark, er andelen som har tatt prøven langt høyere, men tallgrunnlaget mye mindre. Her har 350 personer bestått prøven av antatt 1100 under tretti år.

Patruljering

Snart vil politiet starte sin patruljering av sjøen i Hvalerskjærgården utenfor Fredrikstad. To politibåter ligger klare til å ta bølgene i jakten på fartsovertredere - og manglende båtførerbevis.

- Ingen kan føle seg trygge. Vi kommer forhåpentligvis til å patruljere på sjøen i hele sommerferien, forsikrer politiførstebetjent ved Hvaler lensmannskontor, Thor-Arild Hansen.

Manglende båtførerbevis gir en bot på 5000 kroner og ett års utsettelse av retten til å føre båt. Glemmer du båtførerebeviset hjemme, vanker det et gebyr, men dette er ennå ikke fastsatt.

Politibåten

Politibåten på Hvaler blir utrykningsklar når ferien starter.

Foto: Øystein Okkenhaug / NRK