Dronningen viste frem nye verk

Dronning Sonja åpnet i dag en utstilling på Soli Brug i Sarpsborg sammen med Ørnulf Opdahl. Utstillingen hadde også verk av avdøde Kjell Nupen.

Dronning Sonja åpnet i dag en utstilling på Soli Brug i Sarpsborg sammen med Ørnulf Opdahl. Utstillingen hadde også verk av avdøde Kjell Nupen.

Åse Kleveland og Dronning Sonja

Åse Kleveland skrøt av Dronningen, og kalte henne modig.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Utstillingen ble høytidelig åpnet av Åse Kleveland som snakket varmt om den reisen Dronning Sonja har hatt når det gjelder kunsten. Hun fortalte om det historiske møtet som fant sted for 25 år siden, da Opdahl foreslo at Dronningen som var så opptatt av kunst, kanskje burde prøve selv.

– Med Opdahl som lærer startet en lang reise, og dronningen fikk et innblikk først i akvarell-kunstens hemmeligheter. Noen år senere traff hun Kjell Nupen som ble en meget viktig mentor for hennes videre utvikling, spesielt når det gjelder dyptrykk, sa hun.

Fornøyd med utstillingen

Ørnulf Opdahl

Ørnulf Opdahl er en av våre mest anerkjente kunstnere, og har vært Dronningens læremester i mange år.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

I dag kunne Dronningen vise frem både keramikk, polymer- og strek-etsninger og monotyper, en teknikk hun ikke har vist offentlig tidligere. Dronningen var tydelig stolt og beæret.

– Det å få komme hit nå, jeg er sikker på at Ørnulf føler det samme som meg, det å få lov til å henge sine egne verk på disse praktfulle tømmerveggene, og jeg på gulnet, gammel tapet, det gjør noe med forbindelsen mellom seg selv og sine verk. Det blir på en annen måte, det blir mer intimt, og det blir fascinerende å se hva ens eget produkt kan gjøre på en annen vegg. Så alt spiller sammen, sa hun før folk fikk slippe til for å se på kunsten.

Et nøye arbeid

Dronning Sonja

Her viser Dronningen frem monotypi med akvarellfarger.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

NRK spurte Dronningen om hun ikke kunne fortelle litt om verkene sine, og da fortalte hun om den helt spesielle teknikken som er brukt for å lage monotypi med akvarellfarger.

– Det er lagt på en kommerplate som er preparert. Så tar man akvarellfarge på, og blander med vann. Så får man kanskje et resultat. Noen ganger kanskje ikke, men de fleste ganger har det gått bra, sa hun og så bort på læremester og trykker Ole Larsen.

Opdahl måtte bort og forklare hva lavering er.

– Kort sagt er det vann og farge. Og der det er kraftigst farge, der ligger pigmentet igjen. Så tynner du det med vann, og da kan du få noen utrolige overganger og sjatteringer, forklarte han.

Opdahl, som er fra Ålesund, stilte ut nye grafiske arbeider, blant annet etsninger laget med dyptrykksteknikk.

H.M. Dronning, SonjaKjell, Nupen Ørnulf Opdahl holder utstilling på Soli Brug.

Dronningen forklarte hvordan hun jobber med kunsten sin.

Mange nysgjerrige

Solveig Margaretha Henriksen

Solveig Margaretha Henriksen funderte på å kjøpe et bilde som Dronningen har laget.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Det var ingen tvil om at det var mange kunstinteresserte på utstillingen. Heidi Mongstad er ofte på utstillinger.

– Jeg er veldig interessert i kunst. Kjell Nupen har alltid vært min favoritt. Så når jeg så at noen av hans bilder skulle stilles ut igjen, ville jeg veldig gjerne være her. Også er jo det spennende med Dronningen, jeg har aldri sett henne før, sa hun.

Solveig Margaretha Henriksen lurte på om hun kanskje skulle kjøpe et bilde fra utstillingen.

– Jeg har ikke fått sett på prisene ennå, jeg pleier å kjøpe et bilde hver gang jeg er på Solli Brug. Jeg kjøpte av Nupen sist, det er jeg veldig fornøyd med, det henger hjemme, fortalte hun.