Se flommen i Kongsberg fra lufta

Vannstanden i Numedalslågen er på retur, men fortsatt er ikke faren over. For det er ventet mer nedbør. NRK har i dag flydd over Nybrufossen med en drone. Se de unike bildene.

Dronebilder av flommen i Nybrufossen i Kongsberg. Foto: Petter Olden og Stian Rugsveen.

NRK Luftfoto: Petter Olden og Stian Rugsveen.

Onsdag var vannføringen i Numedalslågen tett oppunder 750 kubikkmeter i sekundet. Med andre ord renner det da hele tiden 750.000 liter vann hvert sekund.

Magasinene lenger nord i vassdraget fylles nå opp, og kraftproduksjonen er stanset inntil videre. Hvis ikke vannet hadde blitt samlet opp lenger opp, hadde det trolig rent rundt 200 kubikkmeter til i sekundet.

Flomtoppen i Kongsberg var ventet rundt klokken 16, men det avhenger av hvor mye nedbør som kommer i nedslagsområdene til Lågen. Så langt har det ikke vært meldt om alvorlige skader i Kongsberg.

Anette Finnerud

Teknisk sjef Anette Finnerud i Kongsberg har hatt det travelt de siste dagene.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– De største skadene tror jeg de som driver med jordbruk har fått. Vannet har gått innover områder med matjord, særlig områder der det dyrkes poteter, sier teknisk sjef i Kongsberg kommune, Anette Finnerud.

Prognosene utover dagen har vist synkende vannføring i Numedalslågen.

– Det skal ha kommet mindre nedbør i fjellet enn ventet, sier Finnerud.

De verste antakelsene går på en vannføring på rundt 800 kubikkmeter i sekundet. Har dere kontroll da?

– Ja, det skal vi ha. Vi har forskjellige tiltak vi setter inn hvis vannet øker mer nå. Det gjelder blant annet stenging av veier, sier Finnerud.