Hopp til innhold

Drikking i byens parker fortsetter selv om byrådet sier nei

Byråden fraråder drikking på offentlige steder på grunn av smittefare. Tirsdag kveld ble det likevel skålet i flere parker i Oslo. Natt til onsdag måtte politiet avslutte fester i tre parker i hovedstaden.

Flere trosse byrådets anbefaling om og ikke drikke i parkene.

TROSSER BYRÅDEN: Flere studenter trosser byrådets anbefaling om å drikke i parkene.

Foto: Bahare Viken / NRK

– Ja, vi trosser det litt. Men vi tar det rolig. Det er uansvarlig om vi er inne hos hverandre på små studenthybler, så det er bedre at vi er ute i friskt luft, sier en student NRK snakker med.

– Det virker som folk bare henger. Etter oppfordringen som kom i dag så tar vi det litt mer med ro. Vi har bare med et par enheter liksom, forteller andre studenter.

Byråden i Oslo, Raymond Johansen (Ap), varslet på tirsdagens pressekonferanse at politiet ville slå hardt ned på øldrikking i parkene.

Byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse i Oslo Rådhus om koronasituasjonen i Oslo.

Byrådsleder, Raymond Johansen.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

For velger man å drikke alkohol ved offentlige steder risikerer man å få 2500 kroner i bot.

– Den ølen kan bli veldig dyr, sa Johansen.

Regjeringen kom tirsdag også med en oppfordring til ungdommen. Henrik Asheim, forsknings- og høyrer utdanningsminister var klar i sin tale:

– Dropp uforsvarlig festing og risikabel oppførsel. Det rammer ikke bare deg selv og de du er glad i, sa Asheim.

– Fest og nach er sikkert kjempemoro, men ikke om flere blir syke, mister jobben eller om vi må stenge ned samfunnet igjen, poengterte han.

Flere hundre studenter har samlet seg på St. Hanshaugen for å feire fadderuka.

DRIKKER I PARKEN: Til tross for oppfordringer både fra regjeringen og Oslos byråd har flere hundre samlet seg på St. Hanshaugen og drikker alkohol.

Foto: Bahare Viken / NRK

Flere studenter som NRKs reporter har vært i kontakt med tirsdag kveld sier at de drikker, men at ingen har stoppet dem eller blitt snakket til av politi som har kjørt forbi.

Avsluttet store parkfester

Natt til onsdag melder politiet at de avslutter festene i parken på St. Hanshaugen, Stensparken og Uranienborgparken. De sørger også for at det blir ryddet opp etter festene.

Operasjonsleder Andre Kråkenes sier til NRK at de også er i ferd med å avslutte noen hjemmefester som de har fått klager på. Kråkenes sier at studentene hører etter når de får beskjed om å forlate festene.

– Vi gjør dem kjent med retningslinjene som gjelder for drikking og støy i en park. Hittil har det gått veldig bra, folk har lyttet til det vi har sagt, og så har de ryddet og forlatt stedet, sier Kråkenes.

Har ikke kapasitet

Ved 19.30-tiden tirsdag har ikke operasjonssentralen i Oslo politidistrikt patruljert parkene i hovedstaden.

Sven Christian Lie, operasjonsleder Oslo politidistrikt

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Sven Christian Lie.

Foto: Oslo politidistrikt

– Det har vært veldig mye annet som må prioriteres, så det har vi ikke hatt mulighet til. Men vi kommer til å gjøre det når vi har kapasitet, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Sven Christian Lie til NRK.

Politiet var tidligere denne uken fortvilet etter at flere hundre studenter samlet seg i Frognerparken mandag kveld.

– Smitten sprer seg nå blant de unge. Det er veldig alvorlig. Sommer, sol og smittetall av det beskjedne slaget har fått mange til å glemme smitteråd- og regler, sa helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie (H) kom tidligere på dagen med en sterk appell til unge.

Byråden i møte med Oslo-rektorene

Tirsdag ettermiddag var byråden i møte med rektorene for de ulike universitetene og høyskolene i Oslo.

Der ble det blant annet diskutert hvordan de kan treffe alle tiltakene, slik at Oslo slipper å stenge ned igjen, forklarer byrådsleder Raymond Johansen.

– Jeg opplevde at alle rektorene, også studentrepresentanten, tok situasjonen på alvor. De viste en stor vilje for å tilrettelegge alik at alle arrangementene går i tråd med de anbefalingene vi har, sier Johansen til NRK.

Rektor ved OsloMet, Curt Rice, var til stede under dette møtet. Han reagerer kraftig på at flere studenter allerede velger å trosse rådene fra myndighetene.

Rektor Curt Rice

REAGERER: Rektor ved OsloMet, Curt Rice, syns det er synd at studenter ikke finner andre måter å møtes på.

Foto: BENJAMIN A. WARD / HiOA

– Det er ikke klokt å samle seg i store grupper og det blir enda vanskeligere å respektere avstandskrav når man drikker. Jeg skulle ønske studentene fant andre måter å markere semesterstart på.

Rice understreker at han tror de fleste lytter til myndighetenes råd.

– Men ikke alle. Da må vi gjøre en bedre jobb med å formidle konsekvensene av slike samlinger.