Svensk Årjängs-ungdom drar heller hit enn på skolen

Lettjente penger i blant annet Hærland får ungdommen i Årjäng i Sverige til å droppe studiene.

Nortura Hærland

Ved Nortura Hærland er nesten 30 prosent av de ansatte fra Årjäng.

Foto: Arkivfoto / NRK

– Om vi sammenligner med andre kommuner i Värmland ligger Årjäng veldig lavt-. Sammenligner vi med resten av landet er antallet ungdom som studerer videre er ekstremt lavt, sier professor i kulturgeografi, Sune Berger til SVT.

Ved fabrikken Nortura Hærland er nesten 30 prosent av de ansatte fra Årjäng. Ifølge skolesjefen i Årjäng kan dette bli et problem på sikt.

– Vi har som mål i kommunen at vi skal øke utdanningsnivået, sier May Bjerklund til SVT.

– Vi må kunne forsyne bedriftene med ingeniører. Vi trenger leger og sykepleiere. Vi kan aldri gi opp å øke utdanningsnivået, sier hun.

LES OGSÅ:

Tror flere er lei av skolen

– Jeg ville jobbe, for jeg var ikke klar for å gå på skole igjen. Jeg startet å jobbe her for å tjene penger, forteller Marie Kullander som har arbeidet på Nortura Hærland i ett år.

– Det er nok mange som er lei av skolen, legger hun til.

SVT skriver at forskning viser at det først og fremst er ungdom som har dratt nytte av nærheten til Norge. De får godt betalte jobber rett etter videregående skole og en helt annen levestandard enn andre steder i Sverige.

– Har man tatt en praktisk utdannelse på videregående vet man at man kan bli sveiser eller snekker i Norge tjener da kanskje 100.000 mer enn i Sverige, sier skolesjef May Bjerklund.

LES OGSÅ:

Skaffet 1.500 jobber i Norge

Men det er ikke bare ungdommen i Årjäng som benytter seg av arbeidsmarkedet i Norge.

I januar reiste et svensk bemanningsselskap over grensen i håp om at de skulle finne 50 jobber til de som mistet jobben etter Saab-konkursen. De kom tilbake med 1.500 jobber.

– På vei hjem satt vi helt stille på toget. Hva skjedde nå egentlig? tenkte jeg, sa Christian Åkeson som driver bemanningsselskapet Jobbprofilen i Vänersborg.

– Dette skaper jo også jobber her i området. Vi blir nødt til å ansette flere folk på vårt kontor.