Hopp til innhold

Drapstiltalt om dobbelt-tilståelsen: – De burde tatt meg på alvor

Kvinnen i 40-årene er kritisk til at hun måtte oppsøkte politiet to ganger for å tilstå drap før hun ble siktet.

Jannike Kotai, forsvarer, i Halden tingrett.

Advokat Jannike Kotai forsvarer den drapssiktede kvinnen i rettssaken som går i Halden tingrett.

Foto: Per Øyvind Fange/NRK

– Jeg synes de burde tatt meg mer på alvor første gang, sier kvinnen til NRK.

Hun er tiltalt for uaktsomt drap på sin egen ektemann i mai 2015, og tirsdag startet rettssaken med at hun forklarte hva som skjedde.

Kvinnen beskrev et ekteskap hvor hun følte seg overvåket og truet. Selv om mannen ikke var voldelig, følte hun at hun måtte ut av forholdet. Etter å ha gjort flere mislykkede forsøk på dette, kom ideen om å ta livet av mannen.

Hun forteller at hun knuste en stor mengde beroligende piller og fordelte dette i mannens drikke. Da mannen sovnet, satte hun en sprøyte heroin i armen hans. Sprøyta la hun så ved siden av ham i sofaen, fordi planen var at det skulle se ut som en overdose.

Neste morgen fant hun ham død, og hun ringte ambulansen.

Tok selv kontakt med politiet

Etter at politiet hadde etterforsket en stund, konkluderte de med at mannen hadde tatt sitt eget liv. Saken ble henlagt, og hadde neppe blitt tatt opp igjen dersom ikke kvinnen selv hadde gått til politiet.

Det skjedde første gang i september 2017.

Da kontaktet hun politiet i Halden og fortalte at det var hun som hadde drept ham. Hun ble tatt med videre til politikammeret i Sarpsborg, men etter en periode med venting dro hun derfra. Da politiet tok kontakt noen dager senere, nektet hun for å ha begått drapet.

Dermed skjedde ikke mer før kvinnen på nytt tok kontakt med politiet i januar 2018. Denne gang ble hun siktet for drapet, og politiet åpnet etterforskning.

Kvinnen sier at hun oppsøkte politiet fordi hun ikke orket å bære på hemmeligheten lenger. Nettopp derfor er hun kritisk til at de ikke tok henne på større alvor første gang.

– Tiden etter at jeg var der første gang var kaotisk. Jeg var sliten, sier hun.

Sa du noe annet den andre gangen enn du gjorde den første?

– Nei, egentlig ikke. Jeg ga den samme versjonen begge gangene, sier hun til NRK.

Svarte på alle spørsmål

I januar 2018 hentet politiet frem undersøkelsene som ble gjort på åstedet tre år tidligere, og fikk også bistand fra Kripos for å vurdere hvordan de skulle tolke fingeravtrykkene på sprøyta som ble funnet ved den avdøde.

Kvinnen var også gjennom seks avhør.

– Hun endret ikke forklaring gjennom denne perioden. Hun svarte på alle spørsmål, og jeg fikk ikke inntrykk av at hun holdt noe tilbake, utover hvor hun hadde fått tak i tablettene og heroinen. Jeg fikk inntrykk av at hun ville forklare hva som hadde skjedd, forklarte politietterforsker Kristin Tveit, som gjennomførte avhørene og ledet etterforskningen.

Hun mener det var få nye opplysninger som kom frem mellom 2015 og 2018, og ser ingen åpenbar grunn til at politiet skulle kunne oppklart saken uten kvinnens tilståelse.

Kvinnen: – Føler skyld overfor mannens familie

Selv om både politiet og kvinnens forsvarer er tydelige på at hennes forklaring er helt avgjørende, nektet kvinnen straffskyld i retten. Hun mener hun ikke bør dømmes for overlagt drap ettersom hun handlet i nødverge.

På spørsmål om hun likevel føler på skyld, svarer hun slik:

– Jeg synes det er vanskelig overfor hans familie. De har ikke vært annet enn snille siden vi ble kjent med dem. Jeg føler skyld overfor familien hans og synes det er vanskelig.

Tenker du at han fortjente å dø?

– Ja, på en måte gjør jeg det. Han hadde ødelagt meg som menneske.

Tenkte du livet skulle bli bedre dersom han døde?

– Ja.

Saken fortsetter i Halden tingrett hele denne uka.