Hopp til innhold

Drapstiltalt i retten: – Jeg skreik ut «vi løper»

OSLO TINGRETT (NRK): En av de to tiltalte forklarer seg nå i Oslo tingrett om hva som skjedde den natten 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble drept.

Politiet fant Egil Tostrup Bråten knivstukket noen få meter fra inngangen til Nordahl Bruns gate 22.

Egil Tostrup Bråten ble drept like utenfor hjemmet sitt i Nordahl Bruns gate i Oslo i 2002.

Foto: Erik Johansen/Politiet / NTB scanpix

Den 33 år gamle tiltalte erkjente ingen straffskyld i saken om drapet på Egil Tostrup Bråten tirsdag morgen. Den 30 år gamle tiltalte erkjente straffskyld for grovt ran. For begge mennene gjelder en strafferamme på 21 års fengsel.

– Min kamerat har to kniver oppe

Den 30 år gamle tiltalte forklarer i retten at de to kameratene tidligere på kvelden 18. november 2002 hadde snakket om at de skulle skaffe seg penger og mobiltelefon. De fulgte etter Egil Tostrup Bråten og tok ham igjen ved inngangspartiet der han bodde.

– Det jeg skal si nå er ikke for å legge skylden på Bråten, men det er sannheten. Det var vi som var unge og dumme, men det som skjer videre er at vi konfronterer Bråten. Det ble sagt: Gi oss penger, gi oss det du har. Bråten reagerer ved å slå meg i ansiktet, så jeg faller. Jeg kom meg på beina. Jeg ser at Bråten slår min kamerat. Jeg melder meg inn i situasjonen igjen.

– Det jeg valgte å gjøre var å ta opp en skrutrekker for å skremme ham. Jeg var i en slags panikk. Jeg slo ukontrollert mot hode og skulderregionen. Jeg ser min kamerat har to kniver oppe. Han fekter med knivene for å beskytte seg mot slag. Bråten slo mot min kamerat og min kamerat slo mot Bråten og traff ham i brystet.

10 sekunder etter treffet i brystet tok Bråten et steg tilbake og falt i bakken. Jeg skreik ut: Vi løper. Så beina vi fra stedet.

30-åringen i retten
Ingrid Vormeland Salte er statsadvokat og aktor i saken.

Ingrid Vormeland Salte er statsadvokat og aktor i saken.

Foto: Elin Martinsen / NRK

30-åringen forklarer aktor, Ingrid Vormeland Salte, at han trodde årsaken til at Bråten falt i bakken var at han besvimte, eller var sliten. Han forklarte at kameraten gikk bort til Egil Tostrup Bråten for å se om han hadde lommebok i jakka.

– Sjekka dere hvordan det gikk med Bråten?

Nei, vi hadde panikk. Vi løp.

– Vurderte dere å ringe ambulanse?

Jeg skjønte ikke at han kunne være livstruende skadet.

Like etter forklarer han likevel at han så at kameraten traff offeret med kniv i brystet, og at han mente det måtte ha gjort større skade enn hans treff med skrutrekkeren.

Dagen etter møttes de to vennene igjen og de ser avisartikkelen om at Egil Tostrup Bråten er drept. Begge mente at den andre hadde skylda.

På aktors spørsmål om han tenkte på å melde seg ga 30-åringen som grunner at det var sykdom i familien og han ville spare den syke, og senere moren sin, for påkjenninger. Han var også redd for konsekvensene fra det kriminelle miljøet hvis han tystet.

Ville hjelpe til med knivene

Den 33 år gamle tiltalte, som var 18 da drapet skjedde, forteller en litt annen historie. Det er han som er tiltalt for drapet, for å ha stukket Egil Tostrup Bråten med kniv i hjertet og hovedpulsåren. I tiltalen står det at han slo offeret flere ganger med knyttet hånd, og stakk ham med en kniv i hver hånd.

Det var DNA-spor på en knivslire fra åstedet og nye analysemetoder som gjorde at politiet pågrep 33-åringen i fjor høst.

De to kameratene hadde egentlig planlagt å stjele en bil, forteller 33-åringen nå i retten. De gikk til bensinstasjonen i Vika for å stjele en skrutrekker. Da så 33-åringen to kniver som han stjal. Aktor spør ham hvorfor han stjal kniver.

– Fordi jeg hadde vært i en slåsskamp der en kar trakk kniv mot meg. Jeg var redd for å møte ham igjen.

– Hvorfor to kniver?

– Fordi han hadde én.

33-åringen forklarte så at 30-åringen trengte å ringe, og at han derfor ville stjele en telefon. Ifølge 33-åringen gikk kameraten bort til Egil Tostrup Bråten, mens han selv sto 10-15 meter unna og så på at de to slåss.

Ifølge 33-åringen gikk han så bort til slåsskampen for å hjelpe til med knivene sine. Han sier at Egil Tostrup Bråten var modig.

Han var veldig tøff, trakk seg ikke tilbake i det hele tatt. Når han falt, løp vi.

På aktors spørsmål sier han at han ikke hørte det stønnet fra Egil Tostrup Bråten som 30-åringen sier han hørte før offeret falt sammen. Han benekter også å ha gått bort til Bråten mens han lå på bakken for å se i lommene hans.

– Jeg har ikke gjort noe så skammelig.

33-åringen

33-åringen forteller at han ikke trodde han traff med kniven, og at han ikke så på knivene, og at det var blod på dem, før neste dag da han så i avisa at Egil Tostrup Bråten døde. Han gikk til kameraten sin for å fortelle det. De gikk en tur til Steinbruvann, og 33-åringen kastet knivene på isen.

Han benekter altså at de hadde planlagt å rane Egil Tostrup Bråten, til tross for at aktor minner ham på at i samme periode hadde han ranet andre «for kicket, for spenningen, for pengene».

Foreldrene til Egil ønsker en rettferdig sak

Anne Kristine Bohinen

Anne Kristine Bohinen er foreldrenes bistandsadvokat.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for foreldrene til Egil Tostrup Bråten.

– Mine klienter ønsker en rettferdig rettsak.

Egil Tostrup Bråtens foreldre og søster er til stede i retten.

– De er så forberedt som de kan være. De gruer seg. Det er jo en påkjenning.

Steinar Bråten

Steinar Bråten, Egils far.

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Jeg er 82 år. Jeg har sukkersyke, og jeg har ikke sovet godt i natt. Men det aller viktigste, som dere må få frem, er at politiet ikke ga seg, ikke på så mange år ga de seg i denne saken, sier Steinar Bråten.

– Hvordan er det å sitte i rettsalen og høre hvor mange tilfeldigheter som spilte inn?

– Det er hele tiden tilfeldigheter som skjer i verden.

Dømt gjentatte ganger

Vidar Lind Iversen

Vidar Lind Iversen, 33-åringens forsvarer.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Forsvareren til 33-åringen, Vidar Lind Iversen, ville mandag kveld bare si at klienten hans kom til å erkjenne seg skyldig i uaktsomt drap, ikke forsettlig drap. Det skjedde altså ikke i retten tirsdag.

33-åringen er dømt til fengsel flere ganger de siste 10 årene, både for knivran, vold, biltyveri, innbrudd, trusler, brudd på våpenloven og narkotikaforbrytelser.

I retten sa han selv at han er selvstendig næringsdrivende.

– Han skikka seg etter dødsfallet

Vegard Aaløkken

Vegard Aaløkken, 30-åringens forsvarer.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Den yngste av de to mennene, en mann på nå 30 år, har ifølge tiltalen slått offeret flere ganger med knyttet hånd og stukket ham minst tre ganger i hodet med en skrutrekker.

30-åringens forsvarer, Vegard Aaløkken, sa før rettsaken startet at klienten hans bare var 16 år høsten 2002 da drapet skjedde.

– Han hadde en turbulent periode med ordensforstyrrelser, vold og vinning. Han hadde en god del kontakt med politiet. Han gikk ikke godt overens med mor si. Ganske umiddelbart etter dødsfallet skikka han seg, sier forsvarer Vegard Aaløkken.

NRK har lest dommer som viser at 30-åringen truet til seg penger og mobiltelefoner i perioden før Egil Tostrup Bråten ble drept.

30-åringen har de siste årene studert medisin, men har et avbrudd i studiene. Forsvareren hans sier at det blir et tema i rettsaken om hans klient hadde ansvar for dødsfallet.

Egil Tostrup Bråten

24. november 2002: Venner og familie la ned blomster og tente lys på fortauet ved drapsstedet i Nordahl Bruns gate.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Nordal Bruns gate