Drapstiltalt 80-åring: – Det har vært et mareritt

Mannen som er tiltalt for forsettlig drap på kona forteller at de 10 månedene i varetekt har vært «et mareritt». Han synes det er en lettelse å være i gang med rettssaken.

Rekonstruksjon

Politiet rykket ut til boligen på Grålum i mars i fjor og fant 80-åringen sittende på trappa utenfor. Siden har han sittet varetektsfengslet i saken.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Mandag startet rettssaken mot den 80 år gamle mannen som er tiltalt for å ha skutt og drept sin egen kone 17. mars i fjor.

Store deler av den første dagen gikk med til tiltaltes egen forklaring av hva som skjedde. Kort tid etter at retten ble hevet for dagen, snakket mannen med NRK om hvordan han opplevde sin forklaring.

– Det har vært en lettelse, først og fremst, å få frem det som virkelig har skjedd, og ikke snakk om noe overlagt drap eller noen sånne fæle greier. Så det er en lettelse for meg. Jeg ser nå frem til resten av dagene her og føler at dette går min vei, for å si det sånn.

Synes tiden i fengsel var tøff

Mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet for 10 måneder siden. Fengslingen ble også et tema mandag.

For retten fortalte tiltalte flere positive ting om tiden i Halden fengsel. Han forklarte at han satt på en fin avdeling, at han hadde blitt kjent med de andre innsatte, og at maten han blir servert er god.

80-åringen gjentok likevel, både i retten og overfor NRK, det hans forsvarer Harald Otterstad har fortalt i media tidligere; at tiden i fengsel har vært tøff.

– Det har vært et mareritt. Jeg har følelsen av å ha blitt straffet for noe jeg ikke har gjort. Å holde en 80-åring med litt redusert helse inne på et sånt løst grunnlag, det synes jeg veldig dårlig om, sier han til NRK.

– Det enkelte minuttet kan føles som en evighet. Men når jeg ser tilbake på hele tiden totalt, så har det egentlig gått fort. Veldig pussig, men sånn er vi mennesker skrudd sammen tydeligvis.

Harald Otterstad

Advokat Harald Otterstad forsvarer den 80 år gamle mannen i Sarpsborg tingrett.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Forsvareren ønsker å vitne

Tirsdag fortsetter rettssaken mot mannen. Da skal blant annet lydloggen med nødsamtalen, som ifølge aktor Anne Christine Stoltz blir et sentralt bevis, spilles av.

Mandag påpekte Stoltz flere ganger at mannen forklarte seg annerledes i denne samtalen, enn han har gjort i de påfølgende politiavhørene.

Det fikk forsvarer Harald Otterstad til å varsle at han kommer til å føre seg selv som vitne.

– I saken her, er det slik at jeg fikk informasjon via etterforsker om loggen mellom politiet og min klient. Den ble jeg gjort kjent med etter at han hadde gitt sin første politiforklaring. Den lydloggen mener jeg i liten grad er forenlig med det som er hans forklaring, og det ønsker jeg å få frem.