Hopp til innhold

Kripos undersøker drapsstedet i Hurum

Kripos undersøker nå leiligheten i Hurum der en kvinne ble drept mandag kveld.

Kripos ankommer drapsstedet i Hurum

Kripos kom tirsdag ettermiddag til Sand gård i Hurum.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Jeg må inn og fore dyra, sier Jan Kristian Furua. Mannen som kommer til Sand gård på en trehjuling, har en plikt som ikke kan forsømmes, selv om arbeidsplassen hans er innringet av politiets sperrebånd.

Jan Kristian Furua

– Det som har skjedd her er fryktelig, sier Jan Kristian Furua.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det som har skjedd er helt fryktelig. Jeg har nesten ikke ord, sier Jan, som kort etter får tillatelse av politiets innsatsleder til å slippe forbi politisperringene.

Eieren er på reise i utlandet, og politiet vet at det er mange dyr som trenger stell på gården, som i løpet av noen timer gikk fra å være en idyll ved Holmsbu til å være åsted for et drap.

Det var klokken 22.48 mandag kveld det ble slått full drapsalarm i Hurum.

Politisperring ved Sand gård

Drapet skjedde i leiligheten i den gule bygningen til høyre, nærmest låven.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Splintret idyll

Mannen i 40-årene, som er siktet for drapet på en kvinne på Sand gård i Holmsbu mandag kveld, blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Han varslet politiet selv, og ble, ifølge lensmann Reidar Foss, pågrepet uten dramatikk.

– Jeg så det kom fire politibiler tett etter hverandre, og da skjønte jeg det måtte ha skjedd noe alvorlig. Kvinnen som er innom landhandelen på Holmsbu er vant med at det skjer lite i den vinterstille sommeridyllen. Og drapet er samtaleemne blant alle som kommer innom.

Sand gård, der drapet skjedde, ligger så å si bare et steinkast fra båthavna så mange kjenner fra trivelig landligge på lyse sommerkvelder. Det er dette de fleste forbinder med Holmsbu, de hvitmalte husene som klorer seg fast i bergknattene rundt Holmsbu bad, måkene, lukta av saltvann, og storinnrykket av sommergjester.

Holmsbu

Det er denne idyllen folk flest forbinder med Holmsbu.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK
Jan Kristian Furua på vei inn for å mate dyra

Jan Kristian Furua på vei inn sammen med politiet. Han skal sørge for at dyra på gården får mat.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Mange av dem har vært innom Sand gård og kjøpt ferske boller fra gårdens bakeri, eller vært innom gårdsbutikken. Den ligger i den samme bygningen som leiligheten som ble et drapsåsted i går.

Fem personer i leiligheten

Fem personer var der denne mandagskvelden. Den drepte kvinnen, den drapssiktede mannen, og ytterligere tre personer. De siste ble innbrakt samtidig som mannen ble pågrepet, og har status som vitner. Alle har tilknytning til gården, men politiet kunne tirsdag ikke si hvor mange av dem som bor der.

Da politi og ambulansepersonell kom til Sand går mandag kveld, ble det bekreftet at kvinnen var død, og at hun var påført ytre skader.

– Politiet arbeider med å få en sikker identitet på den døde, og vil som følge av det varsle pårørende. Vi vil gjennomføre avhør av den siktede i løpet av kort tid, sier politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen.

Saken fortsetter under bildet.

Ann Irén Svane Mathiassen og Reidar Foss

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen og lensmann Reidar Foss.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Ønsker fire ukers varetektsfengsling

Politiet mener imidlertid de vet hvem kvinnen er, og hva slags relasjon hun har til de siktede. Begge to er, så langt politiet har brakt på det rene, rumenske statsborgere.

I tillegg til å avhøre de tre personene som var på drapsstedet, vil politiet gjennomføre en rundspørring i området rundt Sand gård. Tekniske etterforskere fra Søndre Buskerud politidistrikt jobber nå på åstedet med bistand fra Kripos.

Lensmann Reidar Foss i Røyken og Hurum sier drapet har berørt lokalsamfunnet sterkt.

– Det er opprettet et krise- og omsorgsteam i Hurum kommune. Det skal blant annet ivareta de som er involvert, i og rundt Sand gård. De vil få tilbud om å få en bopel inntil vi frigir åstedet. De vil også, når de er avhørt, få hjelp til å bearbeide det de har opplevd, sier Foss.

Den siktede mannen blir fremstilt for varetektsfengsling i Drammen tingrett torsdag. Politiet vil be tingretten fengsle ham i fire uker.