Drapssiktet mann forsøkte å rømme

Mannen som er siktet for å ha drept sin egen kone i Sarpsborg i romjula i fjor forsøkte å stikke av før fengslingsmøte.

Dronebilde av åstedet på Borgenhaugen

To mindreårige barn var til stede da en kvinne ble drept på Borgenhaugen i Sarpsborg i romjula i fjor.

Foto: Tobias Nordli

Den siktede 34-åringen ble pågrepet for drapet på kona i familiens hjem på Borgenhaugen i Sarpsborg i romjula. Siden har han sittet fengslet. Både politiet og tingretten mener det er fare for at mannen skal rømme til hjemlandet Syria.

Onsdag ble mannen varetektsfengslet i fire nye uker. Like før forsøkte han å stikke av, ifølge fengslingskjennelsen.

– At det foreligger unndragelsesfare har dessuten blitt ytterligere bekreftet etter at siktede like før nærværende rettsmøte begikk rømningsforsøk, skriver dommerfullmektig Monica Goksøyr.

Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først skrev om rømningsforsøket.

Ble raskt stanset

Politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt bekrefter rømningsforsøket overfor NRK, men han avdramatiserer hendelsen.

– Han satt inne på advokatkontoret til tingretten i Sarpsborg. I det han forlot kontoret for å gå inn i rettssalen, så begynte han å løpe fra stedet. Men han ble raskt tatt igjen av politiet som sto på utsiden av kontoret, sier politiadvokat John Skarpeid.

Den siktede 34-åringen skal ikke ha klart å løpe mange meterne før han ble stanset. Han ble deretter ført inn i fengslingsmøtet, der han ble sittende med håndjern på seg.

– Politiet mente det var en risiko for at han ville forsøke å rømme, og det fikk vi jo egentlig bekreftet, sier Skarpeid.

Mannens advokat Reidar Steinsvik er ikke kjent med detaljene utover det som står i fengslingskjennelsen.

Overført til psykiatrisk avdeling

34-åringen er siktet for å ha drept sin egen kone og for å ha utøvd vold mot ett av sine to barn, men han har hele tiden nektet straffskyld. Han har også bedt om å bli løslatt flere ganger.

Mannen var fra tidligere tiltalt for uaktsomt drap, etter at hans fire måneder gamle sønn ble funnet livløs i en badebalje i 2017.

I april ble mannen lagt inn tvungen rettspsykiatrisk observasjon for å finne ut om han er strafferettslig tilregnelig.

Konklusjonen var at mannen antas å ha vært psykotisk på tiden da drapet i romjula ble begått, og at han også var psykotisk under observasjonen i april.

Mannen ble i sommer overført til behandling ved psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Østfold.

Drap på Borgenhaugen i Sarpsborg

Mannen ble pågrepet av politiet i familiens hjem på Borgenhaugen i Sarpsborg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Håkon Mosvold Larsen

Kommunen ba om å bli gransket

I januar ba Sarpsborg kommune om å bli gransket av Fylkesmannen i Oslo og Viken for å se om familien hadde fått mangelfull oppfølging i tiden før drapet.

Fylkesmannen fant ikke grunnlag for å opprette tilsynssak, og kommunen laget derfor en intern gransking.

Etter å ha gått gjennom tjenestene familien har mottatt, har kommunen konkludert med at de har vært forsvarlige og at kommunen ikke kunne ha gjort noe for å hindre drapet.

– Det er mange tjenester som har vært involvert, og det er mye som har fungert veldig bra, sa konstituert kommunedirektør Kirsti Skaug til NRK i juli.