Drapssiktet i Sarpsborg vil ikke la seg avhøre

Mannen som er siktet for å ha drept kona si i Sarpsborg ønsker ikke å forklare seg for politiet.

Politiet holder vakt på åstedet på Borgenhaugen i Sarpsborg

Åstedet i Sarpsborg er fremdeles avsperret mens politiet gjør undersøkelser i boligen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Den siktede mannen ble lørdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud i Halden tingrett. Etter fengslingsmøtet ble han fraktet til politihuset på Grålum i Sarpsborg for avhør, men det ble ikke gjennomført.

– Han har ikke ønsket å forklare seg for politiet. Derfor venter vi til etter nyttår, sier politiadvokat Behreng Mirzaei i Øst politidistrikt til NRK.

Heller ikke de to mindreårige barna i familien har blitt avhørt. Det skal skje på barnehuset i Moss.

– Det er to mindreårige barn som har status som vitner. Oppfølgingen av barna foregår i samarbeid mellom vergene, barnevernet og barnehuset, sier politiadvokaten.

Vil ikke si om barna ble skadet

Politiet har bekreftet at barna var i huset da politiet ankom stedet hvor moren deres døde. Til Sarpsborg Arbeiderblad vil ikke Mirzaei kommentere om barna ble skadet.

– Av hensyn til både barna og etterforskningen ønsker vi ikke å uttale oss om det på nåværende tidspunkt, sier han.

Barna ble overtatt av barnevernet etter hendelsen.

– Prioriteten for oss er å ivareta barna. Når barn er uten omsorg, så er det barnevernet som ivaretar dem. Det har vi gjort, sier fungerende rådmann Kirsti Skaug i Sarpsborg kommune til NRK.

Verken barnas eller morens bistandsadvokater ønsker foreløpig å kommentere saken.

Krimtekniker på åstedet på Borgenhaugen i Sarpsborg

Politiets krimteknikere jobbet søndag fremdeles på åstedet i Sarpsborg.

Foto: Jon Petrusson/NRK

Fikk psykiatrisk hjelp i fengsel

Da mannen i 30-årene ble siktet for drapet i Sarpsborg, var han allerede tiltalt for uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn, som ble funnet død i en badebalje i midten av februar i fjor.

Advokat Reidar Steinsvik opplyste fredag til NRK at den siktede mannen ikke hadde blitt forkynt tiltalen da han ble pågrepet i den nye drapssaken.

Siktede mottok psykiatrisk hjelp mens han satt varetektsfengslet for denne hendelsen i 2017.

I en kjennelse fra Sarpsborg tingrett kommer det fram at mannen hadde helsemessige utfordringer etter flukten fra Syria, etableringen i Norge og dødsfallet til sønnen.

Kritiserer kommunen

Søndag skrev VG at en tidligere nabo av familien mener kommunen ikke ga den siktede mannen hjelpen og oppfølgingen han trengte.

– Jeg mener det var manglende integrering og oppfølging. Familien fikk kun besøk en gang i måneden fra kommunal instans og en tolk, slik jeg oppfattet det. Det er for dårlig, sier han til avisen.

Fungerende rådmann Kirsti Skaug i Sarpsborg kommune

Fungerende rådmann Kirsti Skaug i Sarpsborg kommune ønsker ikke å gå i detaljer på hva slags oppfølging familien har fått.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Fungerende rådmann Kirsti Skaug sier til NRK at familien har fått tett oppfølging fra de kom til Norge.

– Hva som stemmer eller ikke stemmer, er ikke noe jeg kan gå inn på nå. Men ut fra de opplysningene jeg sitter på, har kommunen hatt kontinuerlig og tett oppfølging av hele familien.

Hva mener du med at de har blitt fulgt tett opp?

– Jeg ber om forståelse for at vi ikke kan gå i detaljer om saken. Det som har skjedd er en tragedie, og det er fremdeles en fersk sak, sier Skaug.